Ден 45: Свещи пред Министерски съвет и джипчета играчки за Борисов

21:20, 22 авг 20 25 2545 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

На 45-тия ден от антиправителствените протести недоволстващите подариха нов „автопарк“ на премиера Бойко Борисов и запалиха свещи пред Министерския съвет с идеята да прогонят тъмнината, дошла с това правителство.

Недоволстващите наредиха двайсетина малки колички играчки под прозореца на премиера. От уредбите пред президентството пък прозвуча песента на Тодор Колев „Камион ме блъсна“ като поздрав към Борисов. 

"За да се чувства комфортно премиерът, сме му купили известно количество джипки и автомобили, в които да може да се вози и да открива новите пътища в България за себе си. Джипките са толкова малки, колкото е моралът на премиера", заяви Арман Бабикян. "Сега ще бута малките джипки в килията. Все пак няма да е самичък там", коментира на свой ред адв. Николай Хаджигенов. 

Малко след 21.00 ч. от Триъгълника на властта тръгна традиционното шествие към пл. "Орлов мост".

Исканията на протестиращите остават същите - оставките на премиера и главния прокурор. Остават и палатковите лагери на трите ключови кръстовища в София – на пл. „Орлов мост“, пл. „Независимост“ и при СУ. 

Контрапротестът поиска оставката на президента

За поредна вечер на бул. „Ситняково“ се проведе и контрапротест на граждани, недоволни от блокадите в София. Те се обявяват като „гражданска стража“ против затварянето на кръстовището при посолството на Румъния. Техният протест обаче е на тротоара и не затруднява движението, съобщи БНР.

Контра протестиращите планират голям митинг през следващата седмица. Те очакват разрешение от общината, защото подчертаха, че са законно протестиращи, тъй като демокрацията означава закон.

Проявата е огласена от скандирания „Оставка, Радев“, „Изчезвайте от Орлов мост“, „Вън катуните от София“, „Яйцата на пазара, не по сградите“.

Протести в страната 

Съботният протест във Варна започна на обичайното си място - пред общината, съобщи БНТ. Сред протестиращите срещу правителството и главния прокурор днес има и медицински специалисти. Те казаха, че нямат политически искания, а искат да спрат лъжите за състоянието на сектора и да не се третират болниците като търговски дружества, така че парите за здраве да отиват за пациентите и за тези, които ги лекуват. Изразиха и недоволство от условията за работа и ниското заплащане, което води до все по-голям недостиг на кадри. След като недоволните от управлението на страната се събраха, шествието планира да премине през централната част на града и да достигне Морска гара и Крайбрежната алея.

Протестът в Пловдив тази вечер е организиран от клуб "Възраждане". Освен българското знаме протестиращите развяха и Самарското знаме, с което българските опълченци воюват за българската свобода на Шипка.

"Оставка" на Шипка

По-рано през деня четирима мъже и една жена се барикадираха на Паметника на свободата на Шипка и пуснаха знаме с надпис "Оставка". Демонстрантите бяха изведени принудително с полиция. 

От "Отровното трио" обаче разкритикуваха деянието. „Не сме съгласни паметници като Шипка и честване на подобни национални празници да бъдат осквернявани с партийна политика. Според нас това е партийна политика и трябва да бъде избегната. Това по-скоро е насочено в друга посока. Опитват се по някакъв начин да осквернят протеста и празника. По-скоро го отдавам на това“, коментира адв. Николай Хаджигенов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама