Ивет Лалова: Спортът е застрашен без олимпиадата

15:45, 22 авг 20 / Спорт 25 2030 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Ивет Лалова даде специално интервю за Нова телевизия в навечерието на първия си старт от Диамантената лига (ДЛ) по лека атлетика. Най-бързата българка ще участва на 100 метра в неделя на турнира в Стокхолм, Швеция. Състезанието ще бъде излъчено от 16:00 ч. на живо по MAX SPORT 3.

Успя ли да се отърсиш от стреса около пандемията и да привикнеш към новата реалност?

Сложно е, много е интересно. Смених няколко държави, не бях пътувала от много време, наистина от много време. Интересно е да видя колко различно се приемат нещата навсякъде, колко различни са мерките. Например в Унгария нямаше почти никакви мерки, всички ме гледаха странно, че се движа с маска. В Стокхолм пък в момента, в който кацнах, бях бомбардирана колко е важно да се пазя, да не се пипа нищо.

Различни са изискванията на организаторите, какви са тези на турнира в Стокхолм?

Предварително не беше поискано нищо, защото при пристигане веднага със съдействието на шведската фирма, която обикновено се занимава с допинг контрола, ни беше направен тест за коронавирус.

До нас достигна информация, че си имала някакъв проблем, ако не греша с разтежение, какво и кога се случи?

Случи са на последния ми старт. Аз се шегувам, че вкъщи се контузих. Наистина по време на самото бягане усетих нещо необичайно. За щастие успях да завърша бягането и да спечеля, но след това загубих около десетина дни, за да лекувам това малко разтежение.

Ивет Лалова шеста в Унгария

Преди няколко дни участва на турнира от златния Континентален тур на Световната атлетика в Секешфехервар. Можем ли да смятаме, че именно проблемът, който си имала, е повлиял на представянето ти и какво би ни споделила за това състезание?

Това участие беше странно. Цялата година, целият сезон е изключително странен. Самият факт да бъдем по турнири да участваме. Нищо не е както преди и смятам, че ще отнеме много време, за да се върне спортът, да се върне атлетиката в ритъма, в който се движеше преди пандемията. Затова участието и това, което искат организаторите тази година, е единствено присъствие. Моите участия през този сезон са свързани с това, че искам спортът да продължава, искам да дам изява на моите тренировки, на моите резултати.

Сега ти предстои старта на 100 метра на турнира от ДЛ в Стокхолм, не си бягала много на често на 100 метра в последните години. Какво искаш да постигнеш все пак?

Участие, участие. Пак го казвам. За мен моето присъствие тук е наистина едно участие. Поканена съм на всички, зная че организаторите търсят атлети, които имат дълга кариера, които имат много участия.

Олимпийските игри бяха отложени за 2021 г. С каква надежда гледаш ти към следващата година?

Гледам със сигурност с огромна надежда, защото в противен случай е много трудно да се продължи напред. Затова аз съм убедена, че Олимпийските игри ще се случат, че нещата ще се оправят до тогава. Стискам палци! Доколкото чувам и зная, вече се правят и разиграват всякакви варианти, така че можем да очакваме всичко - и стадиони без публика, и село, в което 10 000 човека са под някакви специални мерки, но наистина най-важното е да има олимпиада, защото иначе спортът е застрашен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама