Гешев: Уплашихме онези, които не искат законът да е еднакъв за всички

12:29, 24 авг 20 25 2674 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Главният прокурор Иван Гешев изнесе реч пред прокурори и следователи, които се събраха на национално съвещание с основна тема отстояването на независимостта на съдебната система. На събитието присъстваха и народни представители, министри, евродепутати, представители на ВСС и др. Междувременно пред резиденция "Бояна" се проведе протест на привърженици на "Да, България".

В словото си Гешев заяви категорично, че прокуратурата не може и няма да спре да работи. „Цената са атаки от всякакъв характер, обиди и какво ли още не – цена, която плащат и нашите семейства“, подчерта той.

Снимка: БГНЕС

Сега ще ви кажа защо ние сме мафия – мафия сме, защото внесохме в тъмнината светлина с дела, а не с думи, както е заветът на Апостола на свободата Васил Левски“, посочи Гешев. Той похвали работата на прокуратурата като подчерта, че са намалели телефонните измами, кражбите и грабежите, спряно е горенето на опасни отпадъци и заравянето им на българска земя, арестувани са наркопласьори, повдигнати са обвинения на действащи министър и зам.-министър и са заведени дела срещу множество влиятелни и богати хора, които сега се укриват извън България.

Това е причината ние да сме лоши за лошите. Което означава, че сме добри за българските граждани - за тези, които ни плащат заплатите. И това е единственото важно. Важното е, че си вършим добре работата и уплашихме онези, които не искат законът да е еднакъв за всички“, заяви Гешев.

„Нормални“ са политическите атаки и опитите да бъде унищожена българската прокуратура, макар и под прикритието на борба за демокрация. Пътят към ада винаги е постлан с добри намерения. Достигната е червената линия. А тя е застрашено върховенството на правото, неделима част от което е независимостта на българската прокуратура, като неделима част от българската съдебна власт", посочи той.

Ние, прокурорите и следователите, също както Ейбрахам Линкълн може да вървим бавно, но никога не вървим назад. За мен е чест да съм главен прокурор на Република България“, завърши словото си той.

Снимка: БГНЕС

На Националното съвещание беше изготвена и приета Позиция на ПРБ, която ще бъде изпратена на европейските институции, с оглед защитата на независимостта на съдебната власт като гарант за върховенството на правото в Република България.

В заключителните си думи Гешев подчерта, че човек, институция и държава, които не уважават сами себе си, не ги уважават и другите. "Ние показахме, че уважаваме сами себе си като институция, уважаваме държавата, уважаваме еворпейските институции и уважаваме българския народ, който иска борба с престъпността", посочи той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама