"Обединени патриоти" готови да подкрепят ГЕРБ за нова конституция и Велико народно събрание

13:12, 25 авг 20 / Политика 25 3238 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

ГЕРБ стартира консултациите с парламентарно представените партии за свикване на Велико народно събрание за приемане на нова конституция.

За да внесат в Народното събрание проекта за нова конституция, на ГЕРБ са им нужни 120 подписа. ГЕРБ и „Обединени патриоти“ събират общо 116. „Воля“ са 12 депутати и биха могли да помогнат за внасянето на проекта, но към днешна дата Марешки отрича такъв вариант. Преди дни пък от ДПС обявиха, че няма да подкрепят идеята.


Снимка: БГНЕС

Първият разговор бе с ВМРО. Председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова обясни, че те са изявили принципно съгласие да се търси подкрепа за свикване на ВНС и процедура по изработване на нова конституция.

„След разговора ни с ВМРО приехме тяхното намерение и предложение задължително в проекта да се впише преамбюл, в който да се очертаят основните принципи, по които функционира българската държава, и да се гарантира нейното национално единство“, посочи Дариткова. От своя страна, Искрен Веселинов подчерта, че свикване на Велико народно събрание е и едно от исканията на първата вълна протестиращи, излезли на улицата.


Снимка: БГНЕС

От ВМРО обаче ще продължат да настояват правото на гласуване на избори да се придобива след завършване на задължителното училищно образование. Те ще искат и въвеждането на военна служба, гарантиране на семейството като съюз между мъж и жена и президентът да има право на законодателна инициатива и искане на вот на недоверие. Само ако тези неща влязат в окончателния текст, те ще го подкрепят.

Дариткова обясни, че проектът, който ГЕРБ депозира първоначално в Народното събрание, за да има основа, върху която да предизвика останалите партии на дискусия, в момента търпи правно-техническа корекция.

От НФСБ също изразиха политическа воля да подкрепят исканията на ГЕРБ. Председателят на парламента Цвета Караянчева заяви, че след 2 септември ще започне разглеждане на предложенията за промени в конституцията и на останалите партии. „Този проект не е на ГЕРБ, този проект е политическа воля на всички“, подчерта тя.


Снимка: БГНЕС

На свой ред Валентин Касабов от НФСБ подчерта, че подкрепят напълно усилията на коалиционните си партньори и ще внесат своите предложения за промени. „Голяма част от мислещите хора в България искат да се случи това Велико народно събрание“, заяви той.


Снимка: БГНЕС

На 2 септември ще са разговорите на ГЕРБ с представители на „Воля“. На поканата от ГЕРБ за среща от БСП отговориха, че имат решение на партията да не участват в консултации за нова конституция. Към настоящия момент от ДПС все още не са отговорили на поканата за среща.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама