Планински бегачи мерят сили в скоростно изкачване на Черни връх

10:10, 30 авг 20 / София 25 2687 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

Точно в 9 часа тази сутрин бе даден старта на традиционното планинско бягане „Витоша Рън – от НДК до Черни връх".

Част от най-добрите планински бегачи атакуват първенеца на Витоша в опит да подобрят рекорда и да преминат разстоянието от центъра на София до Черни връх за по-малко от 1.36:45 ч.

Общо 250 атлети ще се опитат да пробягат разстоянието от Моста на влюбените при НДК до Черни връх (2290 м), което е около 18 километра и със сумарна положителна денивелация от 1734 м.

Снимка: БГНЕС

Настоящият скоростен рекорд за изкачване на Витоша при мъжете от 1 ч., 36 мин. и 45 сек. бе поставен през 2011 г. от Шабан Мустафа, а рекордът при жените от 1 ч., 54 мин. и 30 сек. е регистриран от Милка Михайлова също през 2011 г., предава БГНЕС.

Състезанието е част от големия спортен празник, организиран за шеста поредна година от Фондация „София – европейска столица на спорта“, Български туристически съюз, Природен парк „Витоша“ и Сдружение „Маратон“.

Сред участниците е шампионът от тазгодишната Обиколка на Витоша Ивайло Атанасов, останал преди месец само на 6 минути от рекорда по 100-километровото трасе. 32-годишният учител по философия ще се опита да стане първият с победи в една година и в изкачването на планината, и в обиколката на планината. Сред най-големите му опоненти ще бъде двукратният шампион във „Витоша Рън“ Бойко Златанов, който остава завинаги в историята като триумфирал в първото издание преди 14 години и не пропуснал нито един старт оттогава до днес.

И при жените по трасето има шампион от тазгодишната Обиколка на Витоша. Христина Козарева триумфира по 100-километровия маршрут около планината преди месец, но с велосипед. Сега състезателката на „Велораптор“ ще гони втора титла за сезона чрез опита си да бъде най-бърза в беговото изкачване на Витоша и да подобри рекорда на Милка Михайлова.

Още няколко празнични събития ще съберат много приятели на планината тази неделя на витошкия първенец.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама