Арестуваха известен пловдивски лекар за издаване на фалшиви болнични

12:17, 25 авг 20 25 2084 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

Лекар и собственик на фирма източили крупна сума от Националния осигурителен институт (НОИ) с фалшиви болнични, са разкрити при операция на Икономическа полиция и Районна прокуратура-Пловдив. За 1 година са извадени 117 болнични и са изплатени болнични в размер на 76 000 лева.

Единият от обвиняемите е Стефан Г., регистрирал фирма в Харманли, като целта на създаването й е да се използват служители за източване на НОИ. Назначил е на трудов договор 10 души, на които е обещал високо заплащане.

След това бизнесменът се срещнал с лекар от Пловдив, който е председател на ортопедична лекарска комисия - доктор Георги Кръстев. В последствие той започнал да издава болнични, въпреки че нито един от служителите не е бил болен, стана ясно на Пресконференция на ОДМВР и Районна прокуратура – Пловдив.

Снимка: БГНЕС

Най-много средства по мярката 60/40 са отишли в предприятията от преработващата промишленост

"Упражняван е т.нар. болничен туризъм,  фирмата е в Харманли, пациентите - от различни градове в страната, прегледите са в Пловдив, а болничните листове са носени в София", обясни наблюдаващият прокурор.

Според свидетели по делото цялата дейност на въпросната ортопедична комисия е под въпрос. "В случая е по-трудно да си изкараш карта за градския транспорт, отколкото болничен", коментира прокурорът.

Предприемачът , който е упражнявал професията "болен", е получил 53 900 000 лева под формата на болнични. Сумата, преведена към работниците е 76 000 лева. Всички тези пари са били преведени по микросметки, а след това предприемачът ги превеждал в собствената си сметка. 

Повдигнато е обвинение към лекаря за измама в особено големи размери. Наложена му е мярка за неотклонение "гаранция" - 30 000 лева.

Лекарят и бизнесменът ще бъдат обвинени за издаване на документи с невярно съдържание. Бизнесменът в момента се укрива и е обявен за общодържавно издирване.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама