Дефиницията на НБА за расизма е расистка

15:00, 25 авг 20 / Спорт 25 2594 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Автор: Юлиан Тодоров

След подновяването на сезона в Нациоалната баскетболна асоциация (НБА), който бе прекъснат заради върлуващата пандемия от COVID-19, от асоциацията многократно изразиха позицията си спрямо расизма. Навсякъде в „балона“ в Орландо, където се доигра първенството, а в момента се провеждат мачовете от плейофите, са издигнати лозунги, плакати и табели с надпис „Black lives matter”, а по екипите на играчите са изписани множество послания срещу различните видове дискриминация.

Приемът в Залата на славата на НБА се отменя за 2021 година

Въпреки това, миналата седмица центърът на Лос Анджелис Клипърс Монтрез Херъл отправи расистка обида към гарда на Далас Лука Дончич, наричайки го „шибано бяло хлапе“ (b*tch as* white boy). Вместо грубото изказване да провокира остра реакция и евентуална санкция за Херъл, от НБА игнорираха ситуацията и показаха истинската си гледна точка относно расизма. Изглежда, че в асоциацията са на мнението, че черните животи имат значение, но не и животите като цяло.

Според теорията на критичната раса (Critical race theory - CRT), която от НБА явно признават и зачитат, расизъм срещу бялата раса не може да съществува. Теорията гласи, че расизмът не е провокиран от цвета на кожата или други типични междурасови белези, а чисто и просто от борба за власт.

В САЩ е прието, че основната раса е европеидна, което я прави доминиращата раса в държавата, следователно расизъм към белите не може да има. В интернет се появиха множество клипове, показващи как цветнокожи унищожават надписи и табели „all lives matter” (всички животи имат значение) и ги подменят с „black lives matter”. Тази демонстрация само доказва теорията, че расизъм към бялата раса не може да съществува, макар откровената дискриминация от страна на цветнокожите. Инцидентът, които разпали най-големите протести в съвременната история на САЩ, бе приет като директна атака срещу хората с различен цвят на кожата, макар да бе ясно, че полицаят просто е използвал несъобразена сила и така е предизвикал смъртта на Джордж Флойд.

Бунтове в САЩ заради убит от полицията чернокож мъж

Учудващо е колко малко от звездите в асоциацията коментираха ситуацията между Дончич и Херъл, макар част от медиите отвъд океана да поискаха мнението на ЛеБрон Джеймс и компания.

Бившият баскетболист на Чикаго Булс и настоящ анализатор в ESPN Джей Уилямс коментира скандалните думи на Херъл и изрази мнение, че ако Дончич бе обидил Херъл на расова основа, то нещата щели да бъдат коренно различни. „Мога единствено да си представя какво щеше да се случи, ако Лука беше казал подобно нещо на теб, Монтрез. Мога да си представя колко сериозно щеше да се приеме от всички предвид ситуацията в страната. Щеше да е огромен удар по Лука, всеки щеше да го напада. Щяха да искат изявления от ЛеБрон, от Кауай, всеки щеше да има какво да каже по въпроса. Явно тази ситуация не пробужда интерес, тъй като Трез обиди човек от бялата раса. Това трябва да се вземе под внимание, защото е неприемливо. Играл съм баскетбол, говорил съм мръсотии, обиждал съм хората, но да намесваш расата просто не е приемливо. Това просто не трябва да се случва, особено когато всеки се бори за равнопавие", заяви Уилямс.

Преди старта на четвъртия мач от плейофите между Далас и „Ножиците“ Херъл се извини на Дончич, който от своя страна прие извинението, последва и приятелска прегръдка. Извинението на Херъл по никакъв начин не го оневинява и оправдава, а напротив, изглежда като опит да се потули случая преди да е имало какъвто и да е отзвук.

В случай, че бял състезател отправи толкова вулгарна обида на расова основа към свой цветнокож опонент, най-вероятно асоциацията ще предприеме всички мерки, за да го накаже по възможно най-суровия начин. В очите на ръководството на НБА при тази ситуация няма расизъм, няма обида и няма никакъв резон от наказание и санкция. Най-вероятно цялата случка е просто приятелска закачка между колеги, но може и да е ясно доказателство, че не всички животи имат значение.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 20:17, 25 авг 20

Поздравления, Юлиане, за гледната точка ! Тепърва ще берем плодовете на расизма към бялата раса ...

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама