Разчистват отпадъците под моста на АМ „Струма“ 

16:38, 25 авг 20 25 1751 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

Фармацевтичната компания „Балканфарма - Дупница” започва премахване на отпадъците от склада, който горя под магистрала „Струма” и увреди пътната инфраструктура. Това съобщиха от Министерството на околната среда и водите.

От там допълниха, че министър Емил Димитров е провел срещи и преговори с ръководството на компанията, която е генератор на част от отпадъците. Те бяха оставени на нерегламентиран терен под автомагистралата от бивш изпълнител на дейности по събиране и съхранение на смет с отнето на 21 август разрешение за дейности с отпадъци.

Снимка: БГНЕС

Заедно с всички български държавни институции, отговорни за тази дейност, започваме проактивно отстраняването на отпадъци под магистрала „Струма“. Компанията е най-големият работодател в Дупница и региона и за нас осигуряването на чиста и безопасна среда за жителите е въпрос на корпоративна отговорност“, заяви генералният мениджър на завода в Дупница Гади Мукомолов.

От фармацевтичната компания са уверили, че разчистването ще започне през първата седмица на септември. Планираният срок за приключването на дейностите е до 3 месеца, като той може да се промени в зависимост от условията на работа. Отпадъците ще се транспортират до площадка в Нови Искър, където ще бъдат третирани и съхранявани до предаването им за обезвреждане или рециклиране от лицензирани фирми.

Снимка: БГНЕС

Останалата част от отпадъците под АМ „Струма“ се разчистват от Община Дупница,  в изпълнение на предписание на РИОСВ – София. Почистени и предадени до момента са общо 102.12 тона пластмасови отпадъци. Работата, организирана от общината по извозване на отпадъците, продължава до цялостното почистване на имота под моста под стриктния контрол на МОСВ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама