Критиците на Данаил Кирилов питат законен ли е списъкът "Барни Ръбъл"

21:57, 25 авг 20 / Политика 25 2981 Шрифт:
Редактор:

Стотиците критици на Данаил Кирилов, на които се е случвало да го наричат "Барни Ръбъл", ще изискат информация на какво основание той ги е събрал в списък.

Преди ден министър Кирилов бе почетен гост на прокурорското събитие, организирано по инициатива на главния прокурор Иван Гешев в резиденция "Бояна". След това министърът обясни колко е несправедливо да го наричат от година и половина "Барни Ръбъл" без той да реагира, докато за неговото обръщение "Спондж Боб" към Христо Иванов е вдигната олелия, пише mediapool.bg.

След случая със "Спондж Боб" премиерът Бойко Борисов забрани на Кирилов да пише във Фейсбук.

"На мен ми викат година и половина "Барни Ръбъл" напоително всички членове на една политическа партия. Аз за няколко часа нарекох колега-политик "Спондж Боб" и виждате каква е реакцията. Колко честолюбива, колко истерична, та телефони, та...(други неща)", каза Кирилов.

По-големият проблем обаче бе продължението на това изказване.

"Аз имам списък, ще публикувам списъка. 250 члена ежедневно получавам по три покани. Странното е, това не мога да разбера на тия колеги – хем иронизират, хем се подиграват, хем изливат гняв, а пращат покани за приятелство", обясни министърът.

Заради този "списък" правосъдният министър сега ще трябва да се обяснява допълнително.

"Тъй като уважаемият министър (Данаил) Кирилов сподели, че обработва личните данни на 250 човека ("има списък") и то не какви да е, а данни за политически убеждения (които са специална категория според GDPR), предлагам да упражним правата си по регламент и да попитаме какви данни точно има за нас и на какво основание ги обработва", реагира Божидар Божанов от "Демократична България".

В момента тече организация, за да бъде затрупан Данаил Кирилов със заявления за предоставяне на достъп до лични данни по Закона за защита на личните данни. Министърът може да бъде питан буквално от всеки потребител на социалната мрежа на какво основание е попаднал в списъка и дали са събирани правомерно лични данни. Ако министърът не отговори в срок от 30 дни, потърпевшият може да подаде сигнал до Комисията за защита на личните данни.

"Това може да звучи като шега и тролене, но всъщност е сериозно. Колкото и неадекватен да е един министър, не може просто да си прави списъци с политически опоненти", коментира Божанов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама