Как депутатите оставиха хиляди българи без лятна почивка

17:00, 26 авг 20 / Политика 25 4912 Шрифт:
Автор:

Хиляди български семейства останаха без лятната си почивка. До кризисната ситуация доведе решение на Народното събрание, според което туроператорите могат да върнат сумите по нереализирани екскурзии и почивки в срок до 12 месеца след края на извънредното положение.

"Когато пътуването е отменено поради коронавирус, потребителите имат право да получат или заместваща облага под формата на ваучер, или да получат парите си, но в срок от 12 месеца от датата на отмяна на пътуването."

Срокът при подобни ситуации преди въвеждането на извънредния пакет от мерки беше едва 14 дни.

Мярката трябваше да подпомогне туристическия бранш, но всъщност се оказа ръждив пирон в петата на обикновените хора. 

Снимка: CanstockPhoto

Как се тълкува решението?

Ако сте резервирали екскурзия в чужбина през летните месеци, но тя е отменена заради извънредни мерки и карантина, то на вас ще ви се предложи ваучер за същата сума, който да използвате до края на 2021 година. Ако искате да си получите парите веднага, за да отидете с тях на родното Черноморие, отговорът ще бъде, че ще ви бъдат преведени в срок до 12 месеца, позовавайки се на решението на парламента. Така оставате без почивката, за която сте платили, както и без платената сума, поне в следващите 12 месеца. 

Злоупотреба със закона

Въпреки че България не е в извънредно положение от месец май, туроператорите продължават да бавят връщането на парите, позовавайки се на промените в закона.

Някои от фирмите, предоставящи пакети за почивка, използват вратичката и прилагат буквата от закона наред. Най-често при недостиг на достатъчен брой туристи за реализация на дадена екскурзия. Традиционно нужната бройка е 40. Целта е екскурзиантите да бъдат принудени да се възползват от предложените им ваучери и да си резервират друга почивка, за която евентуално биха доплатили.

Жалби заляха КЗП

От Комисията за защита на потребителите заявиха, че основните жалби и сигнали, които получават тази година, са свързани с отменени почивки и екскурзии.

"Почти двойно е увеличението на броя на жалбите в туристическия сектор. Огромната част от тези жалби са свързани със заплатени пътувания, които са отменени. Хората искат да си получат парите, но извънредното законодателство дава възможност за отложено връщане на сумите", заяви председателят на комисията Димитър Маргаритов. 

Председателят на КЗП призова всички потребители, които имат възможност да приемат някаква заместваща почивка във времето, в разстояние на месеци, дори година, да премислят внимателно тези варианти и да се възползват от тях.

Снимка: БГНЕС

Защо го гласуваха?

Докато обикновените българи, станали жертва на депутатските решения, са принудени да си останат по домовете, голяма част от депутатите се радват на хубавото време край брега на морето.  В това число са и тези от Комисията по икономическа политика и туризъм, чийто зам.-председател от ГЕРБ Даниела Савеклиева не отговори на опитите ни за разговор по телефона.

Коментар направи народният представител от "БСП за България" и член на комисията Жельо Бойчев. Той оправда донякъде решението, тъй като уроператорите в голямата си част бяха изправени пред абсолютна неплатежоспособност".

"Трябваше да се намери решение, с което да се съхрани тяхната дейност и да не бъдат ощетени гражданите. Разбира се, това решение не е най-подходящото за сектора. Всички държави в ЕС разгърнаха много сериозни програми в подкрепа на своите икономики. Ние нямаме", заяви пред Topnovini.bg Бойчев.

"В началото на пандемията направихме предложения, част от тях бяха за туризма като най-засегнат сектор. С тях целяхме по-широко разгъване на ваучерна система, на първо място за хората от първа линия в борбата срещу коронавируса – медицински персонал, правоохранителни органи.... След това разгръщането на системата до мнозинството от българските граждани, за да подпомогнем да реализират своята почивка, от друга страна да се опитаме да бъдем полезни на сектора. Управляващите приеха друга, много плаха ваучерна система, която няма как да даде нужния резултат и подкрепа на сектора", допълни народният представител.

Снимка: БГНЕС

Министерството на туризма без коментар

Topnovini.bg изпрати въпроси по темата до Министерството на туризма и до омбудсмана Диана Ковачева. Отговори засега няма. 

През последните седмици ресорният министър и вицепремиер Марияна Николова е в ежедневни обиколки из страната. Още в началото на мандата си на министър на туризма тя заяви, че трябва да се разшири обхватът на хората, които може да почиват със субсидирани от държавата ваучери в българските курорти. Напредък по темата все още няма. 

Снимка: БГНЕС

Николова проведе и няколко срещи с различни представители на туроператорите, на които бяха обсъдени единствено мерки в помощ на бизнеса.  Обезщетение за обикновения турист не са коментирани.

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Филип Димитров 23:43, 26 авг 20

В България няма бизнесмени мислещи за бранша. При кафе от 4 лева и малка минерална за 6 лева, какво очакват ? Това се случва в полупразния курорт Пампорово.
Естествено, че ще ми излезе по - евтино да отида до близкия град или село да си купя нещата на нормални цени, отколкото да си давам парите в необяснимо скъпите заведения с намръщени сервитьори и съмнителна хигиена.

2 Маргаритов и туризма 09:59, 27 авг 20

И председателят на КЗП Маргаритов не се отказа от своята почивка. Първо празнува рождиния си ден на морето по време на командировка уж за проверки. През миналата седмица отново си почива. Пък ние обикновените според него трябва да си чакаме парите 12 месеца.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама