„Вкусът на София“: Ventana – заведението, което разказва истории

09:00, 28 авг 20 / София 25 9078 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

В рубриката „Вкусът на София“ заедно с Никола Петков*, който дълги години е в бизнеса с нощни заведения и ресторанти, представяме емблематичните локации в столицата – ресторанти, барове и клубове, които не просто е препоръчително... а направо е задължително да посетите.

Днес гостуваме на Ventana – вълшебно заведение, обгърнато в зеленина и сгушено на тихо и спокойно местенце, което ти дава възможност да избягаш от реалността и забързаното ежедневие за няколко часа. Намира се на ул. „Въртопо“ 150 в кв. „Мусагеница“.


Снимка: Facebook / Ventana food.wine.garden

Атмосферата във Ventana може да се опише като нещо средно между приказка и стар романтичен филм. Използвани са висококачествени италиански материали в провинциален стил, а перфектно подбраните дребни елементи допринасят за цялостното усещане за това приказно-филмово впечатление.

Основна заслуга за това има големият витраж – стъклен покрив, който дава възможност през деня да гледаш небето, а вечерно време – звездите. Безспорно с избора си на интериор мястото те предразполага да се почувстваш достатъчно спокойно и уютно, така че да не се притесняваш с коя ръка държиш вилицата си.

Снимка: Facebook / Ventana food.wine.garden

Светла е една от собственичките на Ventana. Пред TOPNOVINI.BG тя разказа, че заведението е създадено през пролетта на 2013 г. с идеята за ресторант, който да разказва истории. И в същото време да бъде достатъчно елегантно, изискано и уютно място, което да е предпоставка за всякакви събития – от делови, през романтична среща, до семейно тържество.


Снимка: Личен архив

Менюто на Ventana e комплекс от любими традиционни предложения от световната кухня, представени по един симпатичен авторски начин. „Опитваме се да спазваме изискванията на съвременната кулинария, която е насочена към към това да се използват сезонни продукти“, обясни Светла. Заради това менюто се мени често. Има едно твърдо ядро от постоянни ястия, които клиентите обичат, но няколко пъти в годината се дава избор от сезонни предложения. Менюто обръща специално внимание и на трениращите хора и на вегетарианците. А за работещите наблизо има и богат избор от обедни предложения.

„Нашите готвачи обичат да глезят хората“, споделя с усмивка Светла. Според нея средностатистическият човек днес е добър кулинар заради лавината от информация, която извира от интернет и кулинарните предавания, и става все по-трудно да го изумиш. „Така че все по-голяма трябва да е мотивацията той да ти бъде гост. Тъй като с помощта на един сайт или кулинарен влогър, той може да си приготви сам вкъщи прекрасна храна. Затова с нашите готвачи се опитваме да създаваме продукт, който да въплъщава и усещане и атмосфера – усещане, че клиентът е наш скъп гост“, обясни тя.


Снимки: Личен архив

Сред най-любимите на клиентите ястия са морските предложения – например октоподът с узо и филето от червен тон са накарали мнозина да се върнат във Ventana. Любителите на барбекюто и ризотото също ще останат силно впечатлени. А деликатните разядки, придружени с чаша розе, биха успели да отговорят на изискванията и на най-взискателните дами.

Абсолютните сърцеразбивачи в менюто на Ventata обаче са десертите. „Перлата в короната ни е нашата сладкарка, която с годините изгради толкова голяма фен маса, че клиентите ни се обръщат към нас и за празничните си торти. Тя е и отличен декоратор“, разказа Светла.

Относно напитките във Ventana прави впечатление богатото разнообразие от вина от страната и чужбина. А от летните предложения в бестселър се е превърнала лимонадата с бъз и мента, която освен че е свежа, е и полезна за здравето заради лековитите свойства на двете растения.

От своя страна, Никола определи Ventana като „изискано и вкусно“ място с „изпипан интериор и изпипано меню“. „Страхотната атмосфера и вкусотиите за хапване просто ви предизвикват да го посетите пак и пак. А ако досега не сте били - поправете тази грешка“, посъветва той.


Снимки: Личен архив

Няма как да не поговорим и за най-голямото изпитание, пред което се изправи браншът през последните месеци - коронавирусът.

Кризата около пандемията Светла определи като един много мощен удар, който още не е отминал напълно. Тя подчерта, че това изпитание е показало на Ventana колко лоялен персонал и клиенти има. „Успяхме да се убедим, че разполагаме с екип от невероятни професионалисти, които загърбиха егото си и успяхме по най-гъвкавия начин да променим временно организацията си и да започнем да правим доставки на любимата храна на клиентите ни“, сподели Светла.

Тя изказа огромни благодарности на двете браншови организации - Сдружението на заведенията в България и сдружение „Българска асоциация на заведенията“. „Те успяха да направят и невъзможното, за да извоюват антикризисни мерки, които бяха животоспасяващи“, категорична е Светла.


Снимки: Facebook / Ventana food.wine.garden

И благодарение на общите усилия днес почитателите на вкусната храна и приказната атмосфера могат да се върнат "у дома".

Защото във Ventana всичко е изпипано до съвършенство – от менюто, през интериора, до музиката. Заведението е едно от онези места, които те предразполагат да останеш дълго и да се оставиш на едно вълшебно емоционалното и кулинарно глезене на сетивата.

Изобщо, всичко във Ventana предполага към това да се превърне в любимия ти ресторант!


Снимки: Личен архив

*Никола Петков работи в сферата на ресторантите повече от 20 години. Кариерата му стартира като барман в Tequila Club, Alibi и "Червило". Той е един от тримата основатели на заведението Mood, което работи от години както в столицата, така и на морето.

Още от „Вкусът на София“:

„Вкусът на София“: Tempero – където обичат да готвят вкусно

„Вкусът на София“: Cache – мястото, където се създават приятелства

„Вкусът на София“: Atelier – с любов от Белослава

„Вкусът на София“: Gelato Fabbrica - където сладоледът е изкуство

„Вкусът на София“: Cafe 1920 – кухнята на баба, ама по мастършефски

„Вкусът на София“: By The Way – втори дом за много софиянци

„Вкусът на София“: КОТО е новото „черно“ – приляга на всички и всичко

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама