Кой се опита да убие Алексей Навални?

17:30, 26 авг 20 / Свят 25 2297 Шрифт:
Антония Руменова Автор: Антония Руменова

Най-гласовитият критик на Кремъл Алексей Навални вече седмица е в кома и се бори за живота си, което извади на преден план един въпрос – това поръчка на Кремъл ли е. Руската власт е свързвана с дълга и черна статистика от мистериозно загинали опозиционери, но един по-детайлен преглед в You tube канала на Навални показва, че Путин не е единственият, който го иска на легло.

Безспорно Навални е трън в очите на Путин. Той е критичен, остър и потенциално опасен фактор за режима. Чрез своята дейност повежда мащабна кампания срещу корупцията по високите етажи на властта. Голяма популярност има разследването му срещу връзките с организираната престъпност на семейството на бившия главен прокурор Юрий Чайка.

През 2017 г. разпространява и документалният филм "Он вам нет Димон", даващ подробности за мащабна корупционна схема, на чиито връх стои бившият президент Дмитрий Медведев. Според информацията от разследването Медведев е съумял да придобие имущество на стойност 1,2 млрд. долара чрез сложна система от подставени лица и фирми.

Една от тактиките, които използвал опозиционерът, е да закупи нищожно количество акции в някоя подобна фирма, а след това да започне да задава неудобни въпроси за изтичането на държавни средства и за непроследимите транзакции, които успява да види. След това описва всичко до последния детайл в блога си.

Да критикуваш руския режим е опасно за здравето. Даже и за живота“, написа по този повод руският политолог и публицист Фьодор Крашенинников в Туитър, като припомни редица други опозиционери на властта, чийто здраве внезапно се е сринало. Разследвания по случаите с Борис Немцов и Сергей Скрипал въобще не се водят.

Дори Путин да не е давал лично заповед за разправата с опозиционни политици, той е несъмнено виновен за това, че създаде и поддържа един политически режим, в който определени хора смятат за възможно и безопасно да издават подобни заповеди зад гърба на президента“, казва още публицистът.

Но има ли логика точно в този момент Кремъл да поръча убийството му? Алексей Венедиктов, редактор на радиостанцията "Ехо Москвы" коментира за Politico, че сега не е най-удобният период, в който Путин да служи за създаването на нов жертвен образ, загинал заради свободното слово. Кремъл се намира в деликатен момент.

През последните седмици съседната Беларус беше разтърсена от мащабни улични протести, призоваващи за оставката на дългогодишния лидер Александър Лукашенко. Рейтингът на Путин пада и дори Навални да е екзистенциална заплаха за настоящата власт моментът не е никак удобен за разпалване на социалните медии.

Все пак Навални сам е споменавал, че би бил по-вреден за режима мъртъв, отколкото ако е жив. Освен това макар и влиятелен, дейността му в Youtube лесно може да бъде ограничена.

Снимка: Туитър

Друг въпрос също остава на дневен ред – кои са изпълнителите. Отравянето в кафене на аерогата изисква определено майсторство. Не е лесно да използваш отрова на публично място, една грешка би могла да доведе отравяне на случайни пътници.

Но които и да са били поръчителите и изпълнителите на покушението срещу Навални, поддръжниците му смятат, че това няма да остане изолиран инцидент. "Случилото се с него ще мотивира хората да говорят", прогнозира Олга Каратанцева, ръководител на кампанията на Навални в Омск. Дори е вероятно да обедини разединената в момента опозиция и да катализира едни от най-големите протести в историята на съвременна Русия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама