Приключи изслушването на Ратко Младич в Хага, окончателната присъда - догодина

11:13, 27 авг 20 / Свят 25 2253 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Приключи изслушването на Ратко Младич в Хага по обжалването на присъдата му за доживотен затвор. Бившият командир на армията на Република Сръбска, осъден за геноцид и престъпления в БиХ, заяви пред съда в Хага, че е работил честно и законно като офицер и обвиненията срещу него са нечестни.

Правилно ли е предишният Съвет да ме осъди на доживотен затвор? Те грешат. Защо? Те са в конфликт на интереси. Те не защитават истината, а Холандия и холандския батальон", каза Младич, намеквайки за Сребреница в края на двудневното изслушване по повод обжалването му срещу присъдата на първа инстанци, предаде БГНЕС.

Ратко Младич се изправя отново пред съда в Хага

"Съдбата ме доведе до защита на моята държава СФРЮ, която вие, западните сили, съсипахте, с помощта на Ватикана и тази мафия от Германия", подчерта Младич. С повишен тон той подчерта: „Ратко Младич не е започнал войната и не е правил план за нападение на Югославия“.

На 22 ноември 2017 г. Хагският трибунал осъди генерал Младич на доживотен затвор за геноцид в Сребреница; преследване на хървати и мюсюлмани в цяла БиХ; тероризиране на населението на Сараево с продължителни обстрели и снайперисти и вземане на членове на UNPROFOR за заложници през 1992-95 г. И защитата, и прокуратурата обжалваха присъдата. Втората поиска Младич да бъде осъден за геноцид в пет други общини на БиХ. След като процесът започна, адвокатите на Младич казаха на съда на ООН, че той не трябва да продължава, докато медицински екип не установи способността му да участва. Синът му, Дарко Младич, каза пред АФП, че баща му „не е бил в състояние да се подготви“ за съдебното заседание по обжалването поради здравословните си проблеми.  Младич, който по-рано се нуждаеше от операция за отстраняване на доброкачествен полип на дебелото черво, поиска отлагане по здравословни причини, отхвърлено преди изслушването.

Майките на Сребреница, група жени, свързани с жертвите на клането в града през 1995 г., заявиха, че трибуналът „не трябва да губи мотивация и трябва да изпълни своята мисия“.

В края на войната през 1995 г. Младич се укрива и живее в неизвестност в Сърбия, защитен от семейството си и елементите на силите за сигурност. Най-накрая той беше арестуван в къщата на братовчед си в селска северна Сърбия през 2011 г. след 16 години бягство.

Окончателната присъда ще бъде произнесена през първата половина на следващата година.


 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 БЕЗПЛАТНИ Е-КНИГИ 13:44, 28 авг 20

bg-biblioteka.blogspot.com

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама