Проф. Митев от 7-мото ВНС: С по-малко депутати ГЕРБ искат повече власт в ръцете си

11:41, 27 авг 20 25 1707 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

С настоящата Конституция България получи международно признание на функционираща демокрация и това отвори пътя на страната ни към Европа. Не е необходима нова конституция, а е нужно да се изпълнят повелите на сегашната. Това посочи проф. Петър-Емил Митев, един от основателите на Института по социология „Иван Хаджийски“ на среща с депутати от VII Велико Народно събрание, съобщиха на сайта на института.

Митев е сред 400-те избраници през 1990 г., които написаха действащата Конституция на Република България.

Асен Агов: Предложението на Борисов за гласуване за ВНС е модел на КГБ

Според Митев идеята за премахване на ВНС е недопустима, тъй като това е институция, която има 140-годишна история и е част от българската парламентарна традиция. „Една държава, която уважава своя парламентаризъм, трябва да я уважава, а не да я затрива“, заяви той.

Професорът смята, че е недопустимо и отстраняването на преамбюла в новата проектоконституция. „Покойният Гиньо Ганев обясняваше, че преамбюлът е философията на Конституцията, която определя България като демократична, социална и правова държава“, коментира Петър-Емил Митев.

Петър-Емил Митев е на мнение, че с предложението за сваляне на броя на депутатите в Народното събрание, управляващите от ГЕРБ правят усилия да съсредоточат още повече власт в ръцете си и да прокарат авторитарни тенденции. „Колкото по-малко депутати, толкова и по-малко партии“, допълни още експертът.

Висшият адвокатски съвет с критики към проекта на ГЕРБ за нова Конституция

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама