"Републиканци за България" ще бъде приятната политическа изненада

14:20, 27 авг 20 / Политика 25 3051 Шрифт:
Любомира Николова Редактор: Любомира Николова

Не съм предполагал, че в рамките на една година ГЕРБ ще се превърне в най-мразената партия. Това е огромен проблем за всички честни и почтени членове. Това каза в интервю за Flagman.bg председателят на Евро-атлантическият център за сигурност и бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов,  след проведена серия от срещи с потенциални членове на новата му партия „Републиканци за България“ в Бургаска област. 

Г-н Цветанов, докъде стигнахте с изграждането на структури на „Републиканци за България“? Прави впечатление, че сте изключително активен в последните седмици.

Да, действително посетих много български градове, срещнах се с хора, които декларираха подкрепа към политическия проект. Към момента мога да кажа, че имаме 65 % хоризонтално покритие на  структури в цялата страна, срещнах се с потенциални членове, които не са били партийно ангажирани и ще бъдат богатство за политиката. Но не приемаме подкрепа от всеки, има такива, които искат да застанат до нас, но ние трябва елегантно да отклоним тяхното желание, защото не покриват профила и нашите политически цели.

Избрали ли сте кой да ви представлява в Бургас?

Доверихме се на Иван Крумов. Това е човек, който се занимава с бизнес. Когато направихме първата среща, той дойде с приятели и успяхме да създадем едно ядро, което да разговаря по общините и да търси съмишленици.

Как ще се позиционира „Републиканци за България“ и какви ще са основните ви акценти в програмата?

Проектът, който правим, ще е позициониран в център-дясно. Смятам, че ще бъдем приятната политическа изненада. И сега обсъждаме целите, а по някои от секторите експертите работят и сме в напреднала фаза. Основният акцент ще е електронно управление. Това е една от формите за преодоляването на корупционния натиск. Считаме, че с него ще се въведе прозрачност, ще се направят законодателни промени, с които ще бъдат въведени конкретни срокове и администрациите няма да работят физически с клиентите, а ще обслужват основната част от потребителите си по електронен път, в кратко време и в интерес на обществото. В един бъдещ управленски мандат ще търсим съмишленици от други парламентарно представени партии, за да може в края на следващото Народно събрание да има възможност и за електронно гласуване. Разговорите, които водя с българи, които живеят в САЩ, Германия, Великобритания, са в тази посока. Нашите сънародници искат да получат тази възможност да гласуват.  Другите акценти ще са съдебната реформа и разбира се повече инвестиции и инструменти за стимулиране на бизнес средата.

Ако трябва да бъдем честни, изглеждате самотен, не виждаме хора, които да застанат до вас, няма го втория човек в партията, членове на бъдещия управленски екип на вашата партия…

Има много хора до мен, за което им благодаря, но кой ще бъде втори, трети и т.нат. ще бъде избор, който ще направи учредителното събрание на „Републиканци за България“. Плановете ни са да има Изпълнително бюро, което ще бъде между 31 и 35 човека, от различни професионални области, ще има широка представителност. По места ще има областни структури, но областният ръководител няма да е член на общинско ръководство. Ще имат възможност да водят широка дискусия и да вземат най-добрите решения.

Има ли хора от ГЕРБ, настоящи членове, които изразяват подкрепа към вашия политически проект?

Да, има много такива, дори съм убеден, че в един етап, когато бъде учредена партията, ще се увеличат. Но в никакъв случай не съм в активната роля в тази посока. Обаждат ми се приятели, в ГЕРБ има стойности хора, и не смятам, че трябва да слагаме всички под общ знаменател заради това, което се случи през последната година. Не съм предполагал, че в рамките на една година ГЕРБ ще се превърне в най-мразената партия. Това е огромен проблем за всички честни и почтени членове на партията. На последните парламентарни избори – през март 2017 година, 1,140 млн.избиратели гласуваха за партията - огромна обществена подкрепа. В момента тя се топи, ГЕРБ няма да има повече от 500 хил.гласа. Това, което ние ще се стремим, няма да бъде да привлечем всички онези, които от ГЕРБ ще припознаят „Републиканци за България“, а искаме да се обърнем към негласуващите, които биха харесали нашия проект заради ясните политически послания и идеи.

Бургас е спокойна община, тук няма протести, хората са доволни от местната власт, която се олицетворява от зам.-председателя на ГЕРБ Димитър Николов. Как ще стратегирате подготовката за тропащите на вратата избори, за да реализирате поне един народен представител?

Ние не искаме да бъдем реваншисти, не искаме да сме агресивни, а да даваме решения на поставени въпроси. Това, което искаме да направим, е да може действително да представим на обществото нашите идеи, а хората да изберат. Що се касае до Бургас - градът се разви много добре от гледна точка на инфраструктура. Превърна се в изключително приятно място за туристите, но бихте ли ми казали къде са работните места за младите хора? Няма ги! Преди да дойда тук, ходих във Варна. Там се запознах с една изключителна дама, на 32 години, завършила е Френската гимназия в Бургас, а след това висшето си образование във Франция. Работи в областта на ИТ сектора, но в родния си град не е успяла да си намери работа. Заради това е отишла във Варна, където се е устроила, живее със семейството си. В Бургас си идвала само за почивка. За съжаления тук я няма тази динамика на един голям град, който претендира за иновация и иновативност. Това е големият проблем. Хората в Бургас искат да виждат хоризонта за младите и децата им, да се вижда перспектива за развитие. Да, градът е прекрасен, но няма достатъчно работа.

Как ще коментирате инициативата за промяна на Конституцията?

Абсолютно несъстоятелно действие. За промяна на основния закон трябва да се търси политически консенсус. Не може да предложиш проект, ако не си направил най-важното – политическите консултации и общественото обсъждане. Самият факт, че ГЕРБ внесе самостоятелно предложението, показва, че те нямаха комуникацията дори с коалиционните си партньори.  Вие видяхте, че бързо се прояви разминаване между внесените предложения от ГЕРБ и тези на „Обединени патриоти“. Смятате ли, че това е единна политика за намиране на 120 гласа в началния етап?!

Ще удържи ли правителството на ГЕРБ на протестите?

Допускат сериозна грешка с оставането във властта на всяка цена. Отлагат даването на оставка и предсрочните парламентарни избори, което само им вреди. Ако се вземаха решения, които да бъдат в интерес на държавата, и на партията дори, трябваше много по-бързо да се оттеглят. Знаете какво направихме през 2013 година, когато имахме много по-малко протести, тогава веднага подадохме оставка. Обществото възприе ГЕРБ и ни подкрепи за това, което бяхме направили в мандата си. През 2016 година след загубата на президентските избори, никой не предизвикваше да има предсрочни избори, но ние излязохме и казахме: След като има такъв резултат, трябва отново да потърсим доверието, за да може да продължат реформите, ако се правят. Сега, в момента, при много по-тежка криза не се подава, което означава, че в ГЕРБ осъзнават, че не са готови и знаят, че резултатът им ще е катастрофален.

Общоизвестен факт е, че работихте изключително добре с г-н Валери Симеонов, когато бе вицепремиер, а впоследствие и зам.-председател на НС. Да очакваме ли да си партнирате с „Обединени патриоти“?

Работил съм с всички парламентарно представени групи в българския парламент и мога да кажа, че с Валери Симеонов съм имал изключително реални и истински отношения, чисто политически, защото когато е трябвало да се подкрепи правителството със законодателен пакет, сме обединявали усилия и всеки е правил компромиси. Знаете, че политиката е изкуството да правиш компромиси, за да се намери пресечната точка. С г-н Симеонов се работеше лесно.

Ще търсите ли партньори, с които да участвате заедно на изборите?

Засега намеренията ни са да участваме самостоятелно. Винаги съм казвал, че не на всяка цена трябва да търсиш резултат и съмишленици, с които да го повишиш. В политиката едно плюс едно не прави две. Много е важно да изградиш идентичност, да дадеш ясните послания за това, което искаш да правиш.

Г-н Цветанов, още като зам.-председател на ГЕРБ налагахте политиката да пробивате в смесените райони и да учредявате силни структури, контрапункт на ДПС. Днес символно посетихте Руен и положихте солидни основи там. Да очакваме ли да продължите тази политика и да опитате да осигурите алтернатива за гражданите в т.нар.крепости на ДПС?

В Руен ще работим с Февзи и Хасан. Февзи е един изключително почтен човек, работил съм много добре с него, който има сериозна обществена подкрепа. Той е общински съветник. И Февзи, и Хасан са в ГЕРБ заради това, което съм правил по смесените райони. Уважавам всяка една етническа принадлежност, защото винаги съм казвал, че многообразието, което има в България, трябва да го съхраним и предадем на децата си. В бъдещата партия ще има представители на всички общности – мюсюлмани, християни, евреи, арменци, хора от различни етноси.

Защо „Републиканци за България“, не сте ли по-близо до идеите на „Демократическата партия“ в САЩ?

Защото в България републиканският модел е силно изразен. Това, което бихме искали да направим, е да отстояваме републиканските ценности и идеи.

Как ще се финансирате?

С дарения, всичко ще бъде разписано в Устава на партията и с членски внос от съответните членове и симпатизанти.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 БЕЗПЛАТНИ Е-КНИГИ 17:15, 27 авг 20

bg-biblioteka.blogspot.com

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама