Подпомагат екскурзоводите с финансиране от 3 млн. лв.

17:50, 27 авг 20 / Политика 25 2345 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

Около 3 млн. лева ще заделени като финансови компенсации за лицензирани екскурзоводи, съобщиха от Министерството на туризма. Финансирането идва от нов пилотен проект по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК).

По данни на Министерството на туризма проектът ще обхване близо 1500 души. Той бе представен от министъра на туризма Марияна Николова пред представителите на Асоциацията на екскурзоводите в България, Съюза на екскурзоводите в България и ЮСЕ „В. Райкова“ – Бургас. В срещата участва и заместник-министърът на икономиката Стамен Янев.

Снимка: Министерство на туризма

От Министерството на туризма посочват, че предстои в следващите дни да бъдат уточнени начините за отпускане на финансирането и критериите за участие. Марияна Николова обясни, че след разписване на всички условия и одобрение на проекта от управляващия орган на ОПИК, пълната информация ще бъде качена на официалната страница на министерството. „Ще се работи максимално бързo и очакваме в кратки срокове да започне реализацията на проекта”, увери още тя. 

Николова подчерта отново за нуждата от финансиране за екскурзоводите, не само защото сектор туризъм е най-засегнатия от пандемията от COVID 19, a и тъй като те не попадат в обхвата на част от мерките, въведени за подкрепа на отрасъла.

Припомняме, че по-рано тази седмица екскурзоводите се заканиха да излязат на протест заради липсата на безвъзмездна финансова помощ от държавата. В писмо до премиера три професионални организации настояваха за спешни мерки за спасяване на сектора.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама