Остри критики срещу България в Европейския парламент

16:15, 28 авг 20 / Политика 25 3951 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

Сериозни критики са били отправени към България на приключилото днес закрито заседание на мониторинговата група за върховенството на закона в Европейския парламент, на която бе обсъдена ситуацията в България, свързана с върховенството на закона и борбата с корупцията, съобщава БНР.

От българска страна участваха вицепремиерът по съдебната реформа и външен министър Екатерина Захариева, заместник главният прокурор Красимира Филипова и заместник-министърът на правосъдието Десислава Ахладова.

Участие взе и журналистът от "Бивол" Димитър Стоянов, който пред БНР коментира закритата конферентна среща.

"По мое мнение българските власти бяха подложени на една наистина унищожителна критика заради начинът, по който провеждат съдебната реформа у нас; заради личността и действията на главния прокурор; заради липсата неговите действия; заради липсата на главен прокурор; заради неотчетност при неговата фигура; заради липсата на независим орган, който да бъде натоварен с разследването на евентуални престъпления или нарушения от страна на главния прокурор; заради неяснотите, които има около бъдещата промяна на Конституцията, която много от панелистите определиха като, меко казано, “тревожна"“, смята Стоянов.

50 ден на протести: "Стена на позора" за депутатите, които подпишат проекта за Конституция

Темата с корупцията в България няма да остане на задан план, категорична е Софи инт’ Велд от Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права. 

“Ще има и други поводи да се върнем към темата. Идният месец Европейската комисия ще представи първия си годишен доклад за върховенството на закона във всички страни-членки. Ще има и други поводи да се върнем към темата”, каза тя пред EURACTIV.

Групата за наблюдение на демокрацията и върховенството на закона е част от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, известна като комисията LIBE. Нидерландският евродепутат обясни, че заседанието е било закрито заседание и няма право да коментира дискусията по същество.

Припомняме, че главният прокурор Иван Гешев събра в понеделник над 700 прокурори и следователи от цялата страна и обяви намеренията на ПРБ да сезира ЕК за нарушения на върховенството на правото в България.

А на 14 август българските евродепутати Радан Кънев и Елена Йончева внесоха в деловодството на Европейския парламент искане, подкрепено от 55 европейски депутати, за пленарен дебат за институционалната криза в България.  Тогава те поставиха няколко въпроса пред Европейската комисия, сред които как ЕК оценява настоящата ситуация в България по отношение на свободата на медиите, антикорупционните реформи и независимостта на съдебната система. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама