Из дупнишките полета: полицейско бездействие и прокурорска показност

17:00, 28 авг 20 25 3538 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Неочаквано за дупничани денят им започна с полицейски блокади и засилено присъствие на жандармеристи. В града дойде самият главен прокурор Иван Гешев, за да бъде начело на специализирана операция за издирването на Янек Миланов, който е в неизвестност от 31 юли. От мъжа няма и следа, след като последно е забелязан да се качва в джипа на Васил Капланов-Каплата, бивш охранител на братя Галеви. На видеозаписи се вижда как Янек Миланов се качва на предната седалка, а на връщане седалката е празна. Според бившия гард на Галеви Миланов просто се бил преместил на задната седалка. За това обаче няма доказателства. 

Янек Миланов от години живее в чужбина и има бизнес. Оказа се, че е получавал заплахи от Каплата. Съседи на Янек разказват за рязане на гуми, драскане по колата му, стрелба и камъни по прозорците. Въпреки тези сведения и видеозаписите, Капланов беше задържан по друго производство, за държане на боеприпаси. Не стана ясно работи ли се с Капланов по случая с изчезването- взети ли са му показания, проверени ли са телефонните му разговори или въпросният джип. Неясно остава и дали има други свидетели, които да са разпитвани. Една от версиите е, че в случая става въпрос за отмъщение заради стара любовна връзка на Янек, но не е потвърдена или отречена. 

Днешната акция в Дупница изглеждаше меко казано странно. Иван Гешев с каскет и слънчеви очила наблюдаваше как полицаи с кучета претърсват гола поляна край Дупница.Ще направим всичко възможно с колегите от МВР да не се връщат това, което наричахме мутренски времена и ако някой си мисли, че сме в началото на 90-те години, ще разбере, че не сме по трудния начин“, закани се главният прокурор. Той уточни, че се претърсват 120 кв. км площ, но не пожела да каже защо точно тези 120 кв. км. При акцията са задържани четирима души, не стана ясно кои и по какви подозрения. 

Снимка: БГНЕС

Остро гражданско негодувание. Марио Миланов се върна от чужбина, за да търси брат си. Много хора в града му оказват подкрепа и обвиняват полицията, че е бездействала в първите дни след изчезването на Янек. Язовир „Дяково“ беше претърсен без следа едва на 19 август. Автошествие премина по пътя, където последно е бил видян. Отчаян от липсата на информация Марио Миланов настоя да се срещне с главния прокурор. Двамата разговаряха в Съдебната палата, а два дни по-късно започна акцията. Главният прокурор го е уверил, че „лично следи разследването“.

Близо 6 хил. души членуват в групата във Facebook „Къде е Янек“. Там хората питат Гешев какво прави в тая нива и защо търсят изчезналия мъж месец по-късно. Описват акцията на прокуратурата като „шоу“, „театър за наивници“, „след дъжд качулка“.

Гражданите настояват ръководството на полицията в Дупница да бъде сменено. Досега коментар за свършеното от началника на районното управление главен инспектор Борислав Динев, както и от институции на по-високо ниво няма. Граждани в социалните мрежи питат и има ли "чадър" над Капланов от страна на полицията. Изглежда по случая е започнало да се работи чак когато стигна до София. Дупнишката полиция ни е известна и от разследването „Осемте джуджета“, след като Динев отказа да допусне изпълнение на съдебно решение и да изгони „Делта гард“ от асансьорния завод „Изамет“.

Главният прокурор казва, че няма да допусне мутренските времена да се върнат. А тръгвали ли са си изобщо?

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама