Отбелязваме Секновение

08:30, 29 авг 22 25 3512 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Днес е един от шестте дни в годината, когато църквата почита свети Йоан Кръстител - на този ден е отсечена главата на светеца. Народът ни нарича 29 август Секновение, защото денят сече лятото. 

Вярващите изпълняват строг пост.

Според традиционните народни схващания на Секновение „денят и нощта се стигат“, т.е. стават равни по времетраене. Вярва се, че на този ден змиите и гущерите се прибират в своите леговища. С него идва краят на лятото – денят и нощта стават равни по времетраене („осичат се“) и започва да застудява. Водата в реки, езера и в морето става студена.

Скриват се и демоните на природата - самодивите. Смята се за „лош ден“ („тежък празник“), по време на който не трябва да се работи и да не се започва нищо ново. През нощта се палят огньове за предпазване от злите сили. Стопаните събират диви плодове (дренки, киселици) за зимнина. Вярването за отрязаната глава на св. Йоан забранява да се ядат плодове и зеленчуци с червен цвят - дини, ябълки, домати. Не се пие и червено вино.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама