Македонският парламент сe събира извънредно

08:19, 29 авг 20 / Свят 25 2473 Шрифт:
Автор:

Парламентът на Северна Македония сe събира извънредно днес, за да гласува второто правителство на Зоран Заев. Очаква се то да бъде избрано най-късно до неделя в полунощ.

Заев предлага реформи в своя кабинет - съкращават се със 7 министрите в западната ни съседка. Така правителството ще се състои от 19, вместо 26 министри. 

В средата на седмицата мандатоносителят Зоран Заев, който е председател на СДСМ, представи в парламента програмата и проекта за състав на новия кабинет.

Част от приоритетите включват трансформиране на икономиката за ускорен растеж и по-висок стандарт, вложения в общественото здравеопазване, намаляване на бедността под 16% с акцент върху бедността сред децата, създаване на общинска полиция под ръководството на местната власт, която ще има правото да осигурява реда в общините и в столицата Скопие. В проекта се предвижда да се намалят привилегиите на държавните служители с цел предотвратяване на злоупотребата с власт за лични цели, намаляване на бюджетните разходи и увеличаване на ефективността при изпълнението на служебните задължения.

На пресконференцията след представянето на програмата Заев обяви, че новото правителство ще бъде стабилно, ефективно и отговорно и ще гарантира стратегическите приоритети на страната – членство в НАТО и в ЕС, добросъседски отношения, справяне с корона кризата, нова енергия и по-динамичен икономически ръст, както и ефективна правова държава, модерно образование и стабилни институции.

Програмата се отличава с ангажираност на всички политически партии – част от коалицията, относно безкомпромисна борба с престъпността и корупцията, основно прочистване на съдебната система и проверка на произхода на имотите на всички служители.

Заев вярва в бъдещо правителство без проблеми с България

Правителствената коалиция ще бъде съставена от СДСМ и останалите партии от коалицията „Можем“, ДУИ и ДП.

Първи вицепремиер и министър за политическата система е представител на коалиционния партньор ДСИ Артан Груби, а Буяр Османи ще бъде министър на външните работи.

Правителството се избира с обикновено мнозинство от 61 гласа, като Заев е осигурил подкрепата на 62-ма депутати.

От ВМРО-ДПМНЕ обявиха, че ще гласуват „против“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама