Как прокуратурата и ГЕРБ заблуждават за изслушването в ЕП

09:30, 30 авг 20 / Политика 25 2945 Шрифт:
Редактор:

След прокуратурата и сайта на ГЕРБ пусна заблуждаваща информация, свързана с изслушването на представителите на България от подкомисията за върховенството на закона към комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент, пише "Дневник".

Позовавайки се на информация от евродепутата Емил Радев в нея се твърди, че евродепутати са осъдили използването на бесилки, ковчези и чували за трупове по време на протестите в България. Радев, който обаче не е присъствал на заседанието, базира заключението си на "отзвука сред колегите от ЕП".

В профила си във "Фейсбук" журналистът от сайта Еuractiv Георги Готев нарече информацията "фалшива новина". Той посочва, че всъщност за за използването на бесилки, ковчези и чували за трупове от протестите в България са говорили не евродепутатите, а единия от представителите на България - председателят на Комисията за защита от дискриминацията Ана Джумалиева. Тя изтъкнала, че е много притеснена от употребата на език на омразата, от вдигането на бесилки пред дома на Бойко Борисов и пред парламента.

Евродепутатите отговорили, че са изумени, че тя всъщност не се тревожи за правата на протестиращите, а е тръгнала да защитава правителството, което разполага с инструменти да се защити, докато протестиращите и натискът над тях остават незабелязани от КЗД, отбелязва Готев. "Те са били изумени, че тя отчита като жертва министър-председателя и правителството, а не протестиращите, които са обект на многобройни нападки и обиди", казва още журналистът.

В публикацията на сайта на ГЕРБ има и други странни твърдения. В нея се казва, че сред обсъжданите теми е внесеният от ГЕРБ проект за промени в Конституцията. "Отчетено е било, че това е единственият начин, по който препоръките на Венецианската комисия и на ГРЕКО могат да бъдат изпълнени в цялост", се казва още в текста.

Според информация на "Дневник" от присъствали на заседанието, от Венецианската комисия са казали, че не могат да обсъждат нищо, защото не са запознати с такъв проект.

Емил Радев не беше открит за коментар на мобилния му телефон. Пиарът на ГЕРБ Никола Николов, коментира пред изданието, че каквото е имал да каже Емил Радев го е казал и няма какво повече да коментира.

Мандибулата на Слави увиснала заради лъжи на Гешев и евродепутат от ГЕРБ

Ден по-рано от прокуратурата обявиха че "дискусията е организирана по предложение на главния прокурор Иван Гешев за обсъждане на актуалните предизвикателства пред Прокуратурата на Република България в контекста на засилен политически и медиен натиск". Евродепутатът Радан Кънев обаче контрира, че това е "пряка и скандална лъжа". "Изслушването е организирано от евродепутата от Нидерландия Софи Ин'т Велд, председател на подкомисията, като подготвителен етап от организацията на пленарен дебат за институционалната криза в България", написа той в профила си във "Фейсбук".

Красимир Кънев от Българския хелзинкски комитет, участвал в заседанието, обобщи случилото се така: Критичен тон от страна на европейските институции и въпроси за мястото и статута на прокуратурата, отчетността на главния прокурор и публичната политика на държавното обвинение - това са били едни от основните въпроси, обсъждани по време на днешното обсъждане в Европейския парламент на ситуацията в България през последните месеци.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 АбуеляАнонимен 10:46, 30 авг 20

Ето доказателство, че 10 години ГЕРБ ни заливат с лъжи.Какеа наглост!!!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама