Голям пожар край Първомай, огънят е близо до къщите

12:35, 31 авг 20 25 1758 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Голям пожар избухна в района на първомайското село Искра, предаде Nova. Огнената стихия се е разразила в труднодостъпен район и е достигнала само на метри от последните къщи. Горят над 500 декара борова гора, сухи треви и храсти. Пожарът бушува вече 20 часа. В борбата с него участват 50 души – пожарникари, служители на горското стопанство и доброволци. А селото е изправено пред голям проблем – няма вода. Притеснението на хората е огънят да не стигне до къщите.

Потушен е пожарът в Сливенско, има задържан за възникването му

Къщата на 72-годишна жена е точно на 100 метра от горящото било. „Цяла нощ гледаме как огънят гори и треперихме. Защото сме близо до огъня. Пламъците бяха много нагоре. Беше много страшно”, разказа тя.

Пожарът избухнал вчера следобед към 16 часа, но до вечерта бил потушен. През нощта обаче вятърът разпалил нови огнища и пламъците обхванали по-голям фронт от боровата гора. Местността е труднодостъпна и пожарен автомобил до горе не може да стигне. „Трудно се гаси в такива площи, защото там има повече тръни, непроходими храсталаци. Специално за този пожар е невъзможно да се откара противопожарна техника”, каза комисар Георги Мангараков, директор на пожарната в Пловдив.

Три големи пожара бушуват в Пловдивско

По улиците в селото има хидранти, от които пожарните автомобили да зареждат, но вода няма, защото Искра е на воден режим. Според местните жители гората е запалена умишлено. Засега пожарът е ограничен, но не е потушен. Към този момент опасност за къщите на хората няма. Пожарникарите са направили просеки в гората, така че пламъците да не могат да слязат към селото.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама