Св. Синод се разграничи от архимандрид Дионисий

17:08, 31 авг 20 25 2198 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Архимандрит Дионисий е с наложена забрана за извършване на богослужения, срещу него се води църковно-наказателно дело и не може да е изразител на становища на Светия Синод. Това подчертаха днес от пресцентъра на православното вероизповедание.

Повод за това изявление е участието на архимандрит Дионисий в антиправителствените протести и зачестилите му публични изяви и изказвания по политически теми в медийното пространство. Само преди седмици Българската православна църква изказа благодарността си към управлението на Бойко Борисов.

И Църквата с коментар за политическата криза

От Св. Синод са категорични, че архимандрит Дионисий не е и не може да бъде изразител на становища на Българския патриарх и Светия Синод на Българската православна църква - Българска патриаршия. Всички изказвания, действия и призиви на архимандрит Дионисий да се считат за негово частно мнение, което по никакъв начин не изразява позицията на Българската православна църква.

От там посочват още, че официалните документи и позиции на Българската православна църква се публикуват в официалния сайт на Светия синод.

Припомняме, че през 2016 г. архимандрит Дионисий беше освободен от поста предстоятел на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ след критики за нарушения на канона (заря за Великден, опит за въвеждане на входна такса за туристи и т.н.) и размяна на обвинения за финансови злоупотреби с други свещеници от храма. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама