Новата зала на депутатите: европейска, ама не съвсем

13:50, 01 сеп 20 / Политика 25 6516 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

От утре народните представители имат ново работно място. Завръщат се от лятната си отпуска не в емблематичната сграда на парламента на жълтите павета, а в друга емблематична сграда- бившия Партиен дом. Още от първия ден ще ги посрещнат протестиращи, които организират Велико народно въстание. Ще стане ясно дали ГЕРБ са успели да съберат 120 подписа за внасяне на проекта за нова конституция. Свикването на Велико народно събрание изглежда все по-далечно за партията на Бойко Борисов, след като ДПС бяха категорични, че няма да го подкрепят.

Идеята за преместването на депутатите е от над 20 години. В Партийния дом са кабинетите им, а досега в сградата се провеждаха само заседания на парламентарните комисии. Второто правителство на Борисов отпусна средства, за да може Партийният дом да се използва за Българското председателство, но това така и не се случи. Сградата с надписа „Съединението прави силата“ вече ще се използва само за официални срещи и конференции.

Удобство и лукс пред държавническата приемственост...

Новата пленарна зала в Партийния дом всъщност е старата зала „Света София“, но преустроена и модернизирана. Чистото строителство е струвало на българите 18 млн. лева. В тази цифра не влизат допълнителното оборудване, озвучаването, виденаблюдението и системите за изказване от място и за гласуване, обясни държавният експерт Николай Бациев.

Депутатите ще се радват на редица удобства. Залата е по-широка, с по-големи банки. Седалките са сини, а не червени като в Народното събрание. Има специална акустична облицовка и вентилация. Само стъкленият покрив е на стойност почти 1 млн. лева. Направен е така че да ограничава слънчевата светлина.

В новата зала могат да се съберат 270 депутати, на 12 реда. В случай на ВНС столовете ще се демонтират и ще се сложат други 400. Най-високо ще седят председателят на парламента и неговите заместници. От двете им страни по-долу са местата за министрите. Специални ложи са предвидени за президента и за патриарха. 

Залата обаче не е напълно готова, въпреки старта на новия парламентарен сезон. Утре ще се гласува със старата система, защото комисия разглежда обществената поръчка за новата. Депутатите още няма да могат да се изказват от място, защото и тази система е в поръчката. Най-вероятно системите ще заработят след Нова година.

Ремонтът на бюфета пък е спрян, тъй като изпълнителят не е могъл да се справи заради трудности в доставката на материали от чужбина в епидемичната обстановка. Договорът с него е прекратен и е избран нов. Докато столът стане готов, за народните представители ще има кетъринг.

Европейци сме ний, ама все не сме дотам“, Алеко Константинов

Опитът за европейска зала, в комунистическа сграда, с българско изпълнение ражда интересни естетически и интериорни контрасти. Партийният дом сега събира два свята- миналото и настоящето, не дотам успешно. Архитектурата на сградата, като символ на комунистическата власт, няма как да се сбърка- широки коридори, огромни стъклени полилеи, мраморни колонади и стълбища. Всичко е непокътнато. 

„Хора и улици“: Депутатите отиват във внушителната сграда, величаеща БКП

Влизането в другия свят, този на настоящето, става по син килим, който води до обновените зали, например тази за пресконференции, която се намира точно под новата пленарна. Впечатление прави приликата с подобни зали в европейските институции. 

Доизградена е стъклена част с асансьорите, които водят до пленарната зала. Пространството е с изчистен дизайн и роял в центъра. Гледката на пръв поглед е транспарант с надписа 140 години български парламент, с цитат на Васил Левски.

По-внимателното ни вглеждане обаче показва, че всъщност надписът скрива обелена мазилка. Вижда се лошото качество на сградата, която на места се руши, както и климатици на фасадата. Всичко това съвсем не приляга на сграда с историческо значение и определено не е европейска практика. 

От известно време се говореше, че депутатите ще бъдат далеч от журналистите в новата пленарна зала. Обиколката преди първия работен ден на парламента показа, че това е факт. За журналистите е изградена специална зала с места за писане и телевизори, на които да се гледат заседанията. Пряк контакт с народните представители вече няма да има, освен ако самите депутати не изявят желание да говорят пред медиите. За тази цел има трибуна и зала за пресконференции. В Народното събрание имаше възможност да се потърси коментар в кулоарите. Сега журналистите са отделени на друг етаж. В новата пленарна зала са предвидени места само за фотографи и за оператори. 

Снимки: Юлиан Тодоров/Топновини

Освен за удобство на депутатите, няма логичен отговор на въпроса кое налага преместването в Партийния дом. Бъдещето на България се решава в Народното събрание 135 години. Сградата има свой дух, който пресъздава същността на българската държавност- каквато е била и каквато трябва да бъде. Народното събрание е символ на стремежа на българите да изковат сами законите си. В пленарната зала е създадена днешната Конституция. Сградата е събирала съмишленици с идеи за по-добра България, във време, когато законотворчеството е било на друго ниво. А днес страната е на кръстопът, а улицата се бори за правото си да реши кой да управлява. Дали изразът нова година, нов късмет, ще стане- нова зала, ново начало... да видим.

„Хора и улици“: Сградата на парламента, която отива в историята

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Анонимен 20:10, 01 сеп 20

18 милиона за сметка на"тулупите" и т.н.просто е разхищение.
Защо не видят в други държави как премиер пътува за работа с велосипед.
В Германия един от най-добрите вирусолози от клиника Шарите професор
Кристиан Дростен също пътува до клиниката с велосипед.

2 ВладимираВелинова 11:24, 06 сеп 20

Благодаря за информацията!!!Написаното е доста ясна и точна статия утвърждаваща фактите....Добра работа!!! Благодаря!!!!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама