На фона на ескалацията на протестите Борисов раздаде милиони

14:00, 02 сеп 20 / Политика 25 2986 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

На фона на ексалацията на напрежението на протеста срещу управляващите пред Партийния дом премиерът Бойко Борисов съобщи във Facebook отпуснатите от бюджета средства от днешното заседание на Министерския съвет.

20 млн. евро за участие в "Три морета"

С 20 милиона евро ще участва България в Инвестиционния фонд към инициативата „Три морета", в която страната ни е заедно с още 11 европейски държави

„Инициативата е изключително важна платформа за регионално сътрудничество с фокус върху връзките в търговско-икономическата област и върху създаването на по-голяма свързаност по линията Север-Юг в областта на енергетиката, транспорта, комуникациите, информационните технологии, бизнеса“, посочи Борисов.

Според него инвестирайки в „Три морета“, разкриваме огромни възможности за разгръщането на ключови проекти. В този контекст само преди няколко дни българската държава стана собственик на 20% от терминала за втечнен газ край Александруполис в Гърция, което е силен знак за активното изграждане на газопроводите по вертикалата Юг-Север.

Участието на България в инициативата „Три морета“ е геостратегическо и още по-силно затвърждава важната роля на България в региона. Затова националната координация на формата от българска страна ще бъде на много високо ниво“, подчерта Борисов.

Пари за пенсионерите и НОИ

От 8 до 21 септември всички български пенсионери ще получат за втори пореден месец допълнителните 50 лв. към пенсиите си, които осигури правителството в подкрепа на най-уязвимите в условията на пандемията.

"Предстои да отпуснем тази помощ и за октомври месец на 2 120 000 пенсионери. С до 30% увеличаваме заплатите на служителите на НОИ, ангажирани с дейности за превенция на разпространението на коронавируса. Те ще получат повишението до края на настоящата седмица. За целта отпуснахме допълнително над 5 милиона лева. С над 30% ще се увеличи и минималното обезщетение за безработица, което ще обхване между 30 000 и 33 000 безработни средно на месец в периода от 1 октомври до 31 декември", посочи Борисов.

Над 56 млн. лв. за земеделски стопани

С 56,6 млн. лв. правителството подкрепя над 1800 земеделски стопани, които са отсрочили кредитите си и не могат да ги погасяват в условията на пандемията от COVID-19.

"Финансовата помощ ще позволи на стопаните, отглеждащи едри и дребни преживни животни и картофопроизводители, да продължат земеделската си дейност и да не търпят загуби. Подкрепата изискваше нотификация от ЕК, затова благодаря на председателя й Урсула фон дер Лайен и на еврокомисарите. Само в рамките само на няколко дни те реагираха, за да може ние бързо да отговорим на проблемите, които кризата с коронавируса в момента ни създава. Възложих на министър Танева и на министър Димитров заедно да работят за намиране на допълнителни източници на вода за селските стопанства, тъй като сушата е голяма и отсега трябва да мислим за следващата година", написа премиерът.

60 млн. лв. за медиците на първа линия

Допълнителни 60 млн. лв. отпускат на медиците на първа линия за борба с коронавируса. Осигуряването на допълнителния ресурс се налага, тъй като с настъпването на есента се очаква увеличаване на заболеваемостта и влошаване на епидемичната обстановка в страната. Това ще наложи пълна мобилизация на персонала на здравната система, който трябва да работи системно и ефективно при по-голямо натоварване и стрес, за да успее да осигури надежден отговор на предизвикателствата на пандемията, съобщиха от правителствената служба.

Отпускането на допълнителна финансова помощ по процедурата е от национално значение, тъй като опазване на здравето на медиците е от ключово значение за недопускане на заразяване на населението като цяло, както и по отношение на възможностите за предоставяне на лекарска и болнична помощ на вече заразените лица.

Над 1,8 млн. лв. за НЗОК

Министерският съвет прие Решение за одобряване на проект на Закон за допълнение на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2020 г..

Законопроектът дава правна възможност за заплащане на отчетени от изпълнителите на болнична медицинска помощ и незаплатени дейности в болничната медицинска помощ за 2015 и 2016 г., в рамките на финансовите параметри на бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2020 г. Тази възможност ще се осъществи при наличие на неусвоени средства за здравноосигурителни плащания за болнична помощ в размер на до 75 млн. лв.

С друго правителствено постановление е одобрен допълнителен трансфер по бюджета на Национална здравноосигурителна каса за 2020 г. в размер на 1 874 000 лв. за увеличаване възнагражденията на персонала на Националната здравноосигурителна каса, който е натоварен с дейности по овладяване на пандемията и последствията от COVID-19.

И образователните инспектори с по-високи заплати

С 15% се увеличават възнагражденията на служителите на регионалните управления по образованието. Промените влизат в сила със задна дата – 1 август. Разходите на регионалните управления по образованието за тази година се увеличават с 878 900 лв. Тези средства ще отидат за повишаване на доходите на служителите. Общата им численост в 28-те РУО-та е 612 души.

С решението се цели привличане и оставане на служители, които имат пряко отношение към организацията и контрола на учебния процес в условията на епидемичната криза, както и повишаване на мотивацията им. След въвеждането на извънредната епидемиологична обстановка в страната служителите от РУО организират, координират и подпомагат обучението на учениците от разстояние в електронна среда, както и контролират дейността на училищата и на детските градини. Друга тяхна задача е да си сътрудничат, с местните власти при контрола на спазването на противоепидемичните мерки след отварянето на детските градини през май 2020 г. и тяхното безопасно функциониране.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама