Управляващите осъдиха сблъсъците пред парламента, отхвърлят вариант за оставка

08:35, 03 сеп 20 / Политика 25 2392 Шрифт:
Автор:

От управляващото мнозинство осъдиха сблъсъците пред парламента вчера вечерта, при които бяха арестувани над 60 души. Органите на реда бяха замеряни с бомбички, камъни, бутилки и столове, а те отговориха със сила и лютив спрей. Пред Министерски съвет беше докарано и водно оръдие.

През нощта лидерът на ВМРО и вицепремиер Красимир Каракачанов защити полицаите и обвини протестиращите. "Като българин, и като вицепремиер по сигурността, заставам твърдо зад действията на българската полиция по отношение на мерките за озаптяване на провокаторите.
Призовавам българските политици да спрат да си правят евтини политически сметки за власт. На българската нация е нужна не кръв, а диалог", написа в социалните мрежи Каракачанов. 

Той призова премиера Борисов да застане зад органите на реда и да разпореди необходимите законови мерки да възстанови реда в държавата.

Като брутален акт на агресия и от двете страни определи ситуацията депутатът от "Обединени патриоти" Александър Сиди. "Когато обаче 50 дни призоваваш за революция, не може да очакваш друго. Тези момчета с униформите също са част от този народ. Тях ги чакат семействата им да се приберат. Срещу тях бяха агитки, вероятно платени, но добре организирани. С бомбички, запалителни средства и други, с идеята да има кръв. Това е абсурдно”, заяви пред Нова телевизия той.

"След вчера не можем да си позволим оставка"

Политическата отговорност за снощните ексцесии и вандалски прояви носи президентът Румен Радев. Техническата отговорност е на официалните организатори на протеста от „Отровното трио“. Това заяви пред bTV депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

„След вчера по никакъв начин не можем да си позволим да обсъждаме въпроса за оставка на правителството. Това означава да подадем оставка след атака на криминалния контингент. Това ще постави в риск всяко следващо българско правителство да бъде свалено по този начин“, категоричен е той.

Десислава Атанасова от ГЕРБ видя в сблъсъците "ужасна агресия срещу българската полиция. "Кой носи отговорността ли? На първо място тези, които размахват юмруци, наричат ни мутри, тези, които призовават хората легитимно избраните депутати да бъдат изметени“, заяви тя пред Нова.

„Вчерашният протест беше фиаското на амбициите на президента да овладее изпълнителната власт и да спечели следващите избори”, заяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

„След снощните сблъсъци изпъкват два проблема. Първият е неовладяното футболно хулиганство в България, а вторият – неконтролираното разпространение на дрога на футболни мачове”, коментира още Симеонов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама