Еврокомисията: Полицейската сила на протест трябва да е пропорционална

17:52, 03 сеп 20 / Политика 25 2461 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

Всяка употреба на сила от полицейските служители срещу протестиращи трябва да е пропорционална на заплахата срещу органите на реда. Това заяви говорителят на Европейската комисия Кристиян Виганд на редовен брифинг днес в отговор на въпрос как ще коментира разгонването на протеста в София с последвалите арести на десетки хора.

След като припомни, че ЕС внимателно следи ситуацията и без да заема позиция дали правителството в София е прекрачило границата на допустимото, говорителят каза: "Мирните демонстрации са основно право във всяка демократична държава и ние подкрепяме правото на мирен протест. Всяка употреба на сила трябва винаги да се прилага пропорционално", пише „Дневник“.

От Съвета на Европа, от друга страна, разкритикуваха действията на полицията при вчерашния протест, при който пострадаха и журналисти, и призоваха бъгарските власти да разследват всеки случай, в който репортер или оператор е пострадал при изпълнение на служебните си задължения.

„Насилието срещу журналисти, особено от страна на държавни агенти, противоречи на задължението на държавите да поддържат свобода на печата и да защитават безопасността на журналистите“, каза Дуня Миятович, комисар на Съвета на Европа по човешки права, цитирана от БНТ.

Отговорът на Европа идва часове след един от най-масовите протести в столицата, когато пострадаха протестиращи, полицаи и журналисти. 126 бяха задържаните на вчерашния протест, а 80 полицаи пострадаха. Тази сутрин на брифинг на СДВР старши комисар Георги Хаджиев заяви, че са намерени коктейли „Молотов“, които най-вероятно са били предназначени за използване срещу полицията.

Снощи протестиращите бяха отблъснати със сила и лютив спрей, палатковите лагери бяха премахнати, а от сутринта на площад „Независимост“ се събират хора с намерението отново да вдигнат палатките, дори и това да доведе до директни сблъсъци с полицията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама