Ден 57 на протести: Демонстранти с опит за блокада на Орлов мост

23:38, 03 сеп 20 25 4651 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

Голяма част от протестиращите се разотидоха от района на Орлов мост  и макар блокадата да е символична, освен палатките има донесени кофи за боклук и пейки, които са разположени от двете страни на моста. Демонстранти правят пореден опит за блокада.

Около 22:00 часа отново бяха занесени палатки на "Орлов мост", а движението за автомобили по бул. "Цар Освободител" бе изцяло блокирано от хиляди протестиращи. По думите на искащите оставката на правителството и главния прокурор оставят две палатки символично и заявиха, че засега няма да затварят движението. Чуваха се скандирания "Оставка и затвор". 

Преди да поеме шествието от Триъгълника на властта до Орлов мост адв. Николай Хаджигенов от „Отровното трио“ заяви: "Днес ще се разходим символно до Орлов мост, от утре вдигаме барикадите отново.След този призив протестиращите тръгнаха на традиционното си шествие до Орлов мост.

Те носеха огромен национален трибагреник, на който е изписано "Оставка" и го поставиха на платната за движение на моста.

Снимка: БГНЕС

Събралото се множество развяваше българския трибагреник и пееше националния химн. Те изразиха съпричастност към всички арестувани сподвижници, както и към всички бити и малтретирани хора.

Без напрежение като през изминалатанощ премина протестът в "Триъгълника на властта" по-рано тази вечер. Блокирано беше движението между булевардите "Цар Освободител" и "Дондуков" между Президентството и Министерския съвет, а унифорени проверяваха багажа и личните документи на хората, преди да ги допуснат до центъра на протеста. 

По информация на Нова телевизия екипи на полицията са отцепили за половин час малък периметър около входа на археологическия музей в София, на място органите на реда са открили коктейли "Молотов". Засега не е ясно кой е оставил самоделните бомби там, но полицаи на място са казали, че подозират провокация. 

Снимка: БГНЕС

На място бяха и организаторите от "Отровното трио", които по-рано днес обвиниха премиера Борисов за вчерашните сблъсъци между протестиращи и полиция.

"В края на управлението Борисов окървави ръцете си. Имаме вожд, който много иска страната да се превърне в Беларус". Това заяви на брифинг пиар експертът Арман Бабикян от "Отровното трио, като добави и че протестите днес под мотото "Нас не ни е страх".

От камиона на "Отровното трио", по озвучителни уредби, бяха излъчени записи с предполагаемото участие на Бойко Борисов. Протестиращите носеха плакати с надписи "МВР са мутри" и "Ще помним 2 септември".

Снимка: БГНЕС

От "Отровното трио" се заканиха и да информират Европейския съд за правата на човека и всички посолства на държавите в ЕС заради насилието над журналисти и цивилни.

"Това е най-мирният протест, той е сравним с курс по Икебана", обясни адвокат Николай Хаджигенов като добави, че снощи полицията е оставила необезпокоявани петдесетина души да хвърлят бомбички и пиратки в продължение на час и половина, за да опорочи протеста. Напомни, че багажите на хората и съдържанието на джобовете им са били проверявани на влизане към протеста. 

"Властта се оплита в лъжите си. Това е най-наблюдаваният периметър в България и можеха да видят кой кой е, но не си помръднаха пръста, когато им показвахме снимки на провокатори", каза Арман Бабикян, кайто беше категоричен, че протестът на площад "Независимост" ще продължи и тази вечер.

В същото време в Пловдив  се организира протест с искане на оставки на правителството и на главния прокурор. В 19:00 часа на площад „Съединение“  започна традиционния митинг, който продължи с шествие.

Около 19,45 протестиращи тръгнаха към Гранд хотел Пловдив и сградата на Трето РПУ. В хотела бе председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, която гостува на събитие на военните. В Трето РПУ е задържан протестиращ, освиркал Караянчева.

Ескалира напрежението на Пешеходния мост, където полицейски кордон не пускаше шествието. Протестиращи скандираха: "Срам ни е от вас!", предаде БНР. 

Полицаи призовават протестиращите да се движат по предварително заявения от тях маршрут. Недоволните отстъпиха 2 метра и питаха полицаите защо не пускат хората да минат.

Служителите на реда отвориха кордона и пропуснаха възрастна двойка, при което получиха аплодисменти, а после пак бяха освиркани от протестиращите.

Снимка: БНР

След кратки преговори, няколко представители все пак бяха допуснати във вътрешността на хотела. По техни думи, те искали да разберат, дали Цвета Караянчева все още е там или не.  С развети знамена, плакати и лозунги,  групата на протеста премина по Главната на Пловдив. Шествието премина през Тунела,  в посока към кръстовището на Баня Старинна.  След като достигнаха скръстовището, групата спря с развети знамена. Мястото бе блокирано от полицията, но без напрежение.

Протестиращите в града под Тепетата се разотидоха малко след 22:30 часа.

Снимка: БНР

Във Варна също се проведе протест. След новините за вдигнатите палатки и полицейското насилие недоволните се отправиха към дирекцията на МВР в града. Протестиращи се струпаха пред сградата на полицията с викове "Оставка", след което се върнаха пред сградата на общината и блокираха движението.

Стигна се до пререкания между протестиращите и една шофьорка, което наложи намесата на полицейските служители и отблокиране на движението, съобщава bTV.

Заради вчерашните сцени на насилие във Фейсбук се образува група "Родната полиция ни пази", в която ще се събират свидетесвата на за полицейското насилие от протестите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама