Цветан Цветанов: Служебен кабинет би могъл да проведе честни избори

16:55, 03 сеп 20 / Политика 25 1424 Topnovini
Снимка: Юлиан Тодоров

Ситуацията, в която се намира страната - институционална и политическа криза, води до тежко противопоставяне. На вчерашните протести имаше определени групи, които бяха и провокатори, създадоха друго усещане за протеста. Целта беше да се неглижира демократичната общност на образованите, на хората, които искат промяна и на хората, които са излезли спонтанно и искат да подкрепят справедливостта и промяната на ситуацията, която има днес в държавата. Това каза пред БНР Цветан Цветанов, бивш заместник-председател на ГЕРБ и председател на Управителния съвет на Евроатлантическия център за сигурност.

По думите му полициятае трябвало индивидуално да изведе от протеста провокаторите и по този начин да се отслаби напрежението. "Трябваше да има изпреварваща информация за подобни групи от хора, които ще отидат и ще участват в този протест, защото те в никакъв случай нямаше да изразят своите демократични възгледи по начин, по който го правят интелигентните, образованите и младите хора на протеста, коментира Цветанов.

"Управляващите са в най-благоприятната ситуация от създалата се вчера ескалация на напрежението, защото и днес виждаме позицията на българския парламент и категоричността да не се подава оставка. Тези безредици, които станаха снощи, са достатъчно силен мотив да се запази стабилността на страната", допълни Цветан Цветанов.

Цветанов смята, че с обръщението си към депутатите президентът е показал, че няма да има диалог, а демонстрацията, която е направило управляващото мнозинство, напускайки пленарната зала, показва, че и те ще използват същия подход спрямо президентската институция.

"Това е основната цел на днешното управляващото мнозинство и на статуквото - запазване на властта в рамките на този парламент, изкарване на пълен мандат на правителството в рамките на този парламент и провеждане на редовните избори от сегашното управление", подчерта Цветанов.

"Да се променя Изборния кодекс 3-4 месеца преди провеждането на редовни избори е голяма грешка, защото изпълнителната власт не успява да изпълни ангажиментите си за гарантиране на изборния процес, особено с машинното гласуване", каза още Цветан Цветанов. "Затова винаги в 12 без 5 искат да променят изборното законодателство, за да се оправдаят с някакви други технически проблеми."

Това, което в момента витае в обществото и е оценка на демократично мислещите граждани според Цветанов е, че доверието в легитимността на сегашната власт и доверието в легитимността на правителството да проведе честни избори с всеки изминал ден намалява.

Той заяви, че има притеснения за честността на изборния процес.

"Затова трябва да има някаква гаранция, че изборният процес ще бъде честен, ще бъде прозрачен и може би затова действително един служебен кабинет би могъл да проведе едни честни избори, или поне по-честни от тези, които биха могли да бъдат проведени сега. Усещането е такова в обществото, на база тази ескалация и пазенето на властта на всяка цена".

"Заявените позиции на БСП и ДПС правят невъзможно да има консенсус за нова конституция и свикване на Велико народно събрание", посочи Цветанов.

"За всички стана ясно, че всичко това, което се прави в момента, то е само за да се отклони вниманието, да се удържи мандата и да се стигне до провеждането на редовни избори в този кабинет и с условията, които те искат да наложат", каза още той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!