Президентът Радев подкрепи протеста, Караянчева го обвини в подстрекаване на метеж

21:20, 03 сеп 20 / Политика 25 3230 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

В изявление към народа президентът Румен Радев призова протестиращите и органите на реда да запазят спокойствие при протеста тази вечер и да не се поддават на провокации, режисирани от правителството.

През изминалото денонощие властта режисира провокации. Пострадалите са десетки, както сред гражданите, така и сред органите на реда. Моята първа мисъл е за всички тях и техните близки“, заяви в обръщението си президента Радев.

Ден 57 на протести: Борисов окървави ръцете си, заяви Отровното трио

"Междувременно пред очите на българите се търгува парламентарна подкрепа за проекта за нова Конституция. Концесионират се плажове, обещават се постове, раздават се пари. Опитът да се прокара нелепа, но угодна за статуквото Конституция със силата на парите и под заслона на полицейски щитове е престъпно посегателство над бъдещето на България. Тези действия рискуват хвърлят страната в дългосрочна безизходица", заяви президентът.

"Парламентаристите от мнозинството, които не смеят да погледнат в очите своите избиратели, под охраната на полицейски кордони, отхвърлиха поредното вето и гласуваха 60-годишните концесии и други ощетяващи държавата промени в Закона за подземните богатства. Днес дори сведоха хилядите мирно протестиращи български граждани до криминален контингент, с което осветиха истинския  манталитет на властта, която години наред разграбва България", добави още той.

"Протестът е единствено възможното и оправдано гражданско действие срещу похищаването на българската демокрация. Дълг е на всеки български гражданин да каже "Не на насилието, репресиите и беззаконието!", каза в края на обръщението си Румен Радев.

Отговорът на правителството не закъсня и само няколко часа след словото на президента председателят на Народното събрание Цвета Караянчева го обвини  в подстрекаване на метеж.

Снимка: Народно събрание

По думите ѝ той е в основата на поведението на хората, защото има много мирни протестиращи. Хора с имат искания, на които е отговорено с проекта за Конституция и за свикване на Велико народно събрание.

"Който иска да управлява, трябва да мине през избори и да заяви каква е неговата предизборна програма, за да могат хората да избират спокойно. Не може да влезеш в парламента и във властта през задния вход.Начинът, по който говори президентът, показва, че не уважава никого. Той е решил, че трябва да вземе курс на въоръжена борба, че е човек, който наистина направи тази ескалация още в момента, в който вдигна юмрук и излезе пред протестиращите да ги призовава на това, което видяхме", заяви Караянчева,цитирана от Агенция "Фокус".

Тя посъветва и президентът да прочете още веднъж Конституцията, защото по думите ѝ "да живееш в "Бояна" и да ходиш на работа на "Дондуков" - това не те прави президент".

Снимка: БНР

Цвета Караянчева бе Пловдив, за да награди победителките в традиционния турнир по стрелба „8-ми март", а информацията, че е отседнала в Grand Hotel Plovdiv привлече протестиращите в града, които се събраха пред входа на хотела, променайки първоначалния маршрут на шествието си. Близо час протестиращите настояваха да влязат в хотела, но полицията не ги пускаше. След упоритите им настоявания, бе допусната малка група, която се увери, че председателят на Народното събрание не е в хотела.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама