Незабавни оставки на вътрешния министър и полицейските шефове

22:48, 03 сеп 20 25 1749 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

"Български адвокати за правата на човека" публикуваха своята позиция във връзка с действията на правоохранителните органи по време на протестните действия на 2 септември. На официалния им сайт те осъдиха дейстията на полицията и поискаха оставките на а министъра на вътрешните работи, директорите на Главна дирекция "Полиция" и Дирекция "Жандармерия", както и на директора на СДВР.

"Вчера, 2 септември 2020 г., мирният протест на десетки хиляди български граждани, отправили справедливите си искания към властта, бе прегазен и окървавен от тежко въоръжени силови формирования.

Бяха пребити и обгазени множество мирни граждани, включително деца. Използвани бяха сълзотворен газ и полицейски палки. Журналисти бяха препятствани да отразяват случващото се, а спрямо някои бе упражнено и насилие.

Редица граждани бяха арестувани без основание и без осигуряване на процесуалните им права.

С действията на властите грубо бяха погазени правото на защита срещу изтезания, нечовешко и унизително отнасяне, правото на свобода и сигурност, свободата на словото и изразяване на мнение, свободата на мирното събрание и свободата на придвижване.

С настоящата позиция настояваме за незабавно преустановяване на насилието и ограничаването на основни права спрямо протестиращите граждани.

Настояваме за незабавно подаване на оставка от страна на министъра на вътрешните работи, директорите на Главна дирекция "Полиция" и Дирекция "Жандармерия", както и на директора на СДВР.

Настояваме органите на прокуратурата да започнат незабавни действия за разследване на инцидентите от вчерашния ден и установяване на длъжностните лица, разпоредили и извършили полицейско насилие и нарушаване правата на гражданите."

УС на фондация "Български адвокати за правата на човека"

Отказът от консултация с адвокат при задържане е незаконен

 
Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 23:15, 03 сеп 20

Радев в затвора!!! Национален предател!!!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама