Политологът Иван Начев: Има не криза, а крах на институциите

09:19, 04 сеп 20 / Политика 25 1567 Шрифт:
Редактор:

В България няма институционална криза, има крах на българските институции. Това мнение изрази пред БНР политологът Иван Начев, преподавател в Департамент „Политически науки“ в Нов български университет.

„От една страна премиерът изобщо не уважава Народното събрание, от друга страна Народното събрание не уважава президента. Навсякъде можем да видим пълен колапс на институционалния модел на България в този вид, в който съществува и този колапс се дължи на поведението на правителството", посочи Начев.

Според Начев случващото се около набирането на парламентарна подкрепа за проекта на ГЕРБ за нова Конституция е индикатор какво би се случило, ако в следващ парламент има 120 депутати: Много лесно ще могат да се купуват, продават гласовете не само за обикновено законодателствоВ проекта за Конституция се предвижда много лесно, с едва ли не 90 души да променят следващата Конституция. Това е не само подигравка със съвременните демократични принципи, ако продължим да коментираме някои от предложенията на ВМРО, а и със съвременния правов ред.“

"Ако правителството продължи да упорства да не подава оставка, е възможно първо да изхарчи всички резерви на държавния бюджет и да постави всяко следващо правителство – независимо дали служебно или редовно избрано, в изключително тежка ситуация", смята Иван Начев.

Преработеният проект на ГЕРБ за нова конституция вече е с преамбюл и правилен герб

Политологът изтъкна, че не е ясно какво се случва с неусвоените средства по сегашните оперативни програми, за които бе поискано Европейската комисия да разреши да бъдат пренасочени за борба с коронавируса. „Аз лично не съм видял никакъв отчет тези средства къде са отишли и на кого са били дадени, но само за миналата година бяха милиард и половина“, уточни Начев.

„България не е нито Полша, нито Унгария. Тук има чудовищни, както стана ясно, злоупотреби с европейското финансиране. Българската икономика е на последно място в Европейския съюз. 14 години сме вече в Европейския съюз и положението не става по-добро тук – става въпрос за качеството на живот и за качеството на политическата система и на правовата държава“, коментира още Начев по повод призивите на западни медии България да бъде санкционирана подобно на Полша и Унгария.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама