Зам.-председател на ЕП обвини българското правителство, че разпространява фалшива новина

20:21, 04 сеп 20 / Политика 25 3083 Шрифт:
Редактор:

Българското правителство е разпространило фалшива новина. Това твърди зам.-председателят на Европейския парламент Катарина Барли. Изказването беше направено на заседание на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

Катарина Барли сочи българското правителство като източник на фалшиви новини заради информацията у нас какво всъщност се случи на прословутата подкомисия в Брюксел с тема Правовата държава в България. Самата Барли е участвала в тази комисия.

Докато се обсъждаше върховенството на закона в 27-е страни членки, Барли даде страната ни като негативен пример.

Върховенството на закона в момента е централна тема в Европейския парламент, тъй като от там настояват парите от съюза да се получават само срещу здрава демокрация. Този месец се очаква първият доклад за наблюдение във всички страни членки, съобщава bTV.

Комисията по правосъдие и вътрешни работи в европарламента, наречена LIBE, ще оформи крайната позиция. Нейн член е и зам.-председателят на парламента Катарина Барли. Тя е бивш съдебен и социален министър на Германия.

„След заседанието за ситуацията в България на нашата мониторингова група за наблюдение на върховенството на закона, чието съдържание не беше разпространено. Но видяхме реакцията на правителството, което публикува напълно невярна информация за съдържанието. Същинска фалшива новина“, твърди Барли.

Германският евродепутат не уточни коя точно информация има предвид, но примерът й засягаше заседанието за България при закрити врата миналия петък в подгрупа на комисията LIBE. След него се появиха противоречиви информации кой е предложил дебата – мониторинговата група от европарламента, както твърди говорител от институцията, или българският главен прокурор Иван Гешев, както твърди прокуратурата у нас.

Остана отворен и въпросът кой е осъдил „използването на бесилки, ковчези и чували за трупове“ по време на протестите в България – дали представителите на българските власти или пък евродепутатите, които се въздържаха от коментар, заради решението да не се оповестява съдържанието на срещата.

От външното ни министерство отговориха пред bTV, че правителството ни не е публикувало никаква информация от дебатите. „По настояване на Европейския парламент дискусията беше закрита“, пишат още от МВнР.

Точно след седмица България отново ще е централна тема в Комисията по правосъдие и вътрешен ред, а говорител на Европейската комисия потвърди, че в него ще участва и зам.-председателят й Вера Йоурова, която е традиционен критик на страната ни.

По-късно Европейските Социалисти и демократи подкрепиха протестиращите в България и техните искания, предаде bTV.

В свое официално становище лидерът на групата им в Европейския парламент заяви: „Гражданите са изгубили доверие в правителството и в ключови институции на държавата. Непропорционалната употреба на насилие срещу протестиращи няма да доведе до повишено доверие към управляващата коалиция, а по-скоро до обратното“.

Затова групата на Социалистите и демократите ще предложи пленарен дебат за ситуацията в България в Европейския парламент.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама