Президентът пред службите за сигурност: На 2 септември България преживя ден на насилие

15:55, 04 сеп 20 / Политика 25 3856 Шрифт:
Автор:

Президентът Румен Радев проведе работна среща с главния секретар на Министерството на вътрешните работи Ивайло Иванов, началника на СДВР Георги Хаджиев и председателя на Държавна агенция "Национална сигурност" Димитър Георгиев.

"Нестихващите протести на българите у нас и в чужбина поставят във фокуса на общественото внимание действията на службите за сигурност. На 2 септември България преживя ден на насилие. Изключително съм загрижен за десетките ранени полицаи и граждани", заяви президентът Радев.

"Обществото очаква отговори: Защо бяха допуснати провокатори в Триъгълника на властта, за охраната, на който отговаря полицията и жандармерията? Има ли информация кои са хората провокатори, кой ги е изпратил? Защо органите на реда използваха брутална сила над граждани, които нямат нищо общо с провокаторите? Има кадри на полицаи използващи нерегламентирани средства за въздействието над гражданите. Будят въпроси някои обстоятелства около униформата на служителите на МВР, знаци, които отправят провокативни послания", допълни държавният глава.

Снимка: Юлиан Тодоров

"Полицията действа перфектно"

Главният секретар на МВР заяви, че не може да даде информация в детайли, защото присъстват медии и няма разрешение от наблюдаващ прокурор. Той защити полицаите, върху които е била приложена брутална сила. Иванов поздрави униформените, участвали в сблъсъците на 2 септември.

"Полицията не пази личности, а институции. Във всички наши действия през последните 56 дни, в които има протести, полицейските служители показаха, че не взимат страна, бяха толерантни. Каските и щитове са предпазни лични средства на всеки служител", заяви Иванов. Той е категоричен, че водното оръдие не е използвано. "То не е измислено от българин, всеки ден се използва в страни като САЩ и Германия, а в България е използвано само веднъж", посочи главният секретар на вътрешното ведомство.

"Камерите не са показали как протестиращи стискат полицаи за слабините. Аз сутринта бях в МВР болница, за да видя колегите. Видях на единия колега пораженията върху тестиса му от взривните устройства, които хвърляха. Не съм съгласен, че полицейските служители са извършили брутални насилия", заяви Иванов.

Снимка: БГНЕС

По отношение на нападението над журналисти Иванов каза, че прескарата не дава имунитет. "Когато журналист изпълнява своята работа е защитен. Уважавам тяхната професия, но това, че си журналист, не означава, че трябва да чупиш, да удряш полицаи. Избягвам да пускам телевизия напоследък, вкъщи съм забранил да се пуска телевизия, за да си почина от този хейт срещу колегите. Ние сме хора, не сме машини и роботи. Наричат ни "еничари", "малоумници"... Болшинството от нас са много по-възпитани и по-интелигентни от тези, които ни обвиняват", каза още той.

Обгазяването на журналисти е атентат срещу свободата на словото, обявиха от СЕМ

"Разрешено ни е да използваме лютив спрей, а не газ. Той беше използван от протестиращите", посочи Иванов. 

"Действията на полицията показват облика на България"

"Явно не разбрахте моите въпроси. Личи си, че не гледате телевизия, защото ако бяхте гледали, щяхте да видите кадри с неща, от които трябва да си направите изводи като главен секретар. Не говоря за работата на редовите служители на МВР. Не съм ви викнал да ви държа сметка или отговорност", опонира президентът Радев.

Снимка: БГНЕС

"Действията на полицаите са изключително важни в такива моменти. Те показват облика на България. Има кадри, които се въртят в световния обмен, а от това зависят инвестициите в България и  икономиката и съответно заплатите на служителите. Насилие има и от двете страни – от провокатори спрямо полицията, което е недопустимо, както и от полицията спрямо невинни граждани", допълни държавният глава.

ДАНС не е разполагала с информация

„Ако сме имали информация за лица, които подготвят безредици, сме щели да ги неутрализираме“,  заяви председателят на ДАНС Димитър Георгиев. „Мога да уверя българските граждани, че ДАНС си върши работата изцяло по закон. Има достатъчно доказателства там, където сме ангажирани с действия", допълни той.

"По отношение на действията и провокациите главният секретар на МВР описа изчерпателно ситуацията. Както се казва МВР е на фронтовата линия. Има провокатори, които постигат очевидно ефекта си, за да провокират полицията“, заяви още Георгиев. 

"Българският полицай не може да бъде поругаван"

Шефът на СДВР Георги Хаджиев обясни защо полицията е била пасивна цял час. "Чисто в тактически план оперативните ръководите на място прецениха, че е по-добре с оглед на запазването на гражданския мир да бъдем пасивни. В момента, в който се обособи една група от 7-800 души, които бяха агресивни, да предприемем действията по изтласкване и разцепването им, за да запазим здравето на полицаите и гражданите. При една масова безредица, има пострадали и от двете страни", заяви той.

"Трябва да е ясно, че българският полицай не може да бъде поругаван по този начин. В крайна сметка тези хора имат семейства", допълни Хаджиев.

"Трябва да има справедливост"

"От действията на полицията зависи как ще се развие нашето общество. Иска се доверие, което се гради и от органите на реда. Нашата полиция е почтена. Трябва да има справедливост и обществото трябва да го види и да повярва в действията на полицията. Българските граждани трябва да живеят с усещането, че полицията гарантира техните права и достойнство", допълни президентът Радев.

"Не ме интересува сравнението с другите държави, интересува ме какво става в България, какво става с българските граждани и полиция. Такива кадри, които се въртят в световния обмен, вредят на България", обобщи държавният глава.  

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 17:28, 04 сеп 20

В световния видеообмен се въртят кадри на президента ни с вдигнат юмрук, който отправя не само провокативни послания, но призовава за размирици.
След това се завъртяха кадри на протестиращи, които хвърлят яйца и домати по сгради на държавни институции, като оскверняват държавните символи върху тях. Видяха се и полицаите, които не взимат страна и пазят протестите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама