Росен Йорданов: Може да се стигне наистина до много сериозни конфликти

11:13, 05 сеп 20 / Общество 25 1368 Шрифт:
Topnovini

"След събитията на 2-ри септември се случиха неща, чиято цел беше да се запази моралния облик и на двете страни – от една страна властта посочи моралните протестиращи, а от друга страна моралните протестиращи се опитаха да се разграничат от неморалните", коментира пред bTV психологът Росен Йорданов, който е част от Евро-атлантическия център за сигурност.

Жандармерията раздели със сила и лютив спрей протеста, докараха водно оръдие

„В този смисъл нещата заприличаха на това как две деца, които са се сбили и са се скарали, се опитват да обяснят на своя родител какво се случило. По-важното е пред кого се обясняват“, отбеляза Йорданов.

По думите му това е онази голяма мълчалива част от хората, към които текат непрекъснати интерпретации. Те според психолога са носителите на моралния кредит.

В сряда вечерта ситуацията при протестите срещу кабинета и главния прокурор излезе извън контрол и имаше ранени, както от страната на протестиращите, така и от страната на полицията, която пазеше сградата на бившия Партиен дом. След тази ескалация на напрежението управляваща партия напусна разговора за евентуалната си оставка и концентрира вниманието се върху поправките в Конституцията, които събраха необходимите 120 депутатски подписа, дори и на такива народни избраници, които не са чели измененията в нея.

„Много хора, които говорят в публичното пространство, не са били в ролята да удържат едно такова масово събитие. Това че полицията е стояла и чакала нарочно са пресилени твърдения и интерпретации“, отбеляза анализаторът по повод действията на полицията.

"Полицаите очевидно бяха инструктирани да понесат по-голяма агресия, отколкото би трябвало", каза Росен Йорданов.

„Едно от нещата, в които Борисов винаги се е чувствал комфортно, е когато говори с хората от позицията на своя авторитет и рядко се съобразявал със своите консултанти по публично поведение, но сега за първи път ги слуша“, отбеляза Росен Йорданов за поведението на премиера Бойко Борисов към протестиращите.

Това според Росен Йорданов издава, че у него има тревога и страх, както и дезориентация, несигурност и неувереност.

"В крайна сметка диалогът е прекъснат", посочи Йорданов.

„Това, което каза председателят на ДПС в парламента – и двамата вън, по някакъв начин се оформя като политическа перспектива“, посочи анализаторът в коментар и за действията на президента Румен Радев.

„Ако нещата продължават по този начин, може да се стигне наистина до много
сериозни конфликти. Това е наистина безотговорно поведение, това са държавни мъже, които вече не спазват дори и протокола, нещата са станали изключително лични“, каза Росен Йорданов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама