Политици поздравиха българите за Съединението, Борисов редактира обръщението си

19:55, 06 сеп 20 / Политика 25 4669 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

"Съединението на Княжество България с Източна Румелия е забележителен успех на
българското общество. Доказателство, че един обединен народ може да постигне велико дело съвсем сам, без чужда помощ". Това написа премиерът Бойко Борисов в профила си във Facebook по повод Деня на Съединението.

"Мощната подкрепа и единение около националния идеал това са знак за зрелостта и волята на обществото. Винаги съм смятал, че трябва да използваме поуките на миналото, за да решаваме проблемите си днес. Сега желанието за ново начало отново е факт", пише още Борисов.

"Справедливост и по-добро бъдеще се постигат със средствата на демокрацията, а не с вдигнат юмрук. Нито с ковчези, бесилки, бомбички и унизени служители на реда. Този процес не се изчерпва и със смяната на един управляващ с друг. Затова предложих и конкретен план за рестарт. Кауза, около която си струва да се обединим. И която може да ни изведе от един труден момент. Точно както преди 135 години. Защото Съединението прави силата! Честит празник!".

Часове по-късно премиерът пренаписа поздрава си, така че да звучи по-неутрално. Обръщението: "Справедливост и по-добро бъдеще се постигат със средствата на демокрацията, а не с вдигнат юмрук. Нито с ковчези, бесилки, бомбички и унизени служители на реда. Бе заменено с "Справедливост и по-добро бъдеще се постигат със средствата на демокрацията, когато най-силно се чува гласът на разума и когато надделява волята на нацията.

Поздрав по случай 6-ти септември отправи и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

"Честит празник, скъпи сънародници! Днес отбелязваме една бележита дата, която след
135 години продължава да ни вълнува и да ни изпълва с гордост и самочувствие – Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Тя е яркото доказателство, че можем да сме единни, когато защитаваме националните си интереси", написа тя във Facebook профила си.

"Това е един от малкото моменти в нашата история, когато българският народ се явява
единен. Това е един от малкото моменти, когато българинът е дръзнал категорично да отхвърли чуждия диктат и да поеме сам в собствените си ръце съдбата на отечеството", пише още Караянчева.

"От дистанцията на времето ние сме длъжни да прочетем задълбочено поуките и уроците от Съединението. България е успявала винаги тогава, когато е била единна. И днес този акт ни дава ценен урок – как националните цели могат да са над всичко, да ги подкрепят всички без оглед на партийните пристрастия, без политически сметки и лични изгоди".

"Съединението е дело на целокупния български народ. Един народ, който успя да докаже пред Европа своите морални, военни, политически, национални качества, да защити своето право, своето достойно място в голямото европейско семейство. Дълбок поклон пред паметта и делото на героите от Съединението! Да живее България!"

Вицепремиерът Красимир Каракачанов също поздрави сънародниците си за Деня на Съединението. 

"Днес е денят на Съединението. Навремето Съединението на български земи беше реализирано, защото имаше съединение между българските политици и между различните групи и прослойки в българското общество срещу зловредната политика на т.нар. Велики сили. Това стана възможно, само защото през 1885 г. двете основни партии бяха заедно на площадите в Пловдив. А после – заедно и под знамената, в Сръбско-българската война. А днес? Днес какво показваме, ние българските политици, на своите сънародници?", написа той в профила си във Facebook.

"Съединението - целта, която предците ни постигнаха сами и заветът, който само заедно можем да опазим. За това и днес е нужно да гледаме над дребните сметки на деня, да надскачаме егото и личната изгода, да преминаваме през отрицанието и фалша и да постъпваме с чест и достойнство, със съединени сили в името на България!", написа във Facebook профила си кметът на София Йорданка Фандъкова.

"Има вечни каузи, които обединяват - свободата и справедливостта", каза Корнелия Нинова, която, заедно с депутати от ПГ на “БСП за България” и общински съветници от София, поднесе цветя пред Мавзолея-костница на княз Александър І Батенберг по случай Деня на Съединението.

"Съединението на Княжество България и Източна Румелия е урок по българщина. Преди 135 години нашите предци въстават срещу несправедливото разделение на българите и постигат свободата си. Има вечни каузи, които могат да обединят един народ по всяко време. Това са свободата и справедливостта. Нека за тях да бъдем единни. Честит празник, българи", заяви още Нинова.

Евродепутатът Ева Майдел също написа пост в социалната мрежа по повод Съединението на България.

"Бъдете силни и сплотени, пазете духа на празника, защото само обединени ще пребъдем", написа Лиляна Павлова, вицепрезидент на Европейската инвестиционна банка.

В деня на Съединението лидерът на "Да, България" и съпредседател на "Демократична България" Христо Иванов припомни проверката в "Хиполенд", чийто шеф изрази подрепа към протестите и призова българите към битка за свободата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама