Протести и контрапротести се проведоха под знака на Съединението

22:08, 06 сеп 20 25 3699 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

С огромен трикольор и скандирания "Оставка" започна 60-ят ден от протестите в Пловдив. Тълпа се беше събрала около паметника на Съединението, където присъстваха президентът Румен Радев и министри от управляващата партия на ГЕРБ.

В центъра на града полицията обгради района, в който 80 доброволци от Комитет „Родолюбие” пресъздаде моменти от 6-ти септември 1885 г. На метри оттам протече и антиправителствен протест под надслов „Национален поход за съединение”. На място бяха и членовете на "Отровното трио".

Снимка: БГНЕС

"Нашето съединение не е днес, а започна преди 60 дни. Ще искаме оставки и ще ги получим. За да може да се преборим с корупцията, нашите деца да бъдат тук, да се върнат от чужбина. Борисов влезе в историята като най-кървавият диктатор у нас от Тодор Живков досега, честито, Борисов! Някой ден ще ти издигнем паметник с кървавите ти ръце", подчерта Хаджигенов.

"10 септември, 8.00 ч. отново цялата страна е София, защото най-голямата свинщина е тук. Знаем, че не е лесно, свободата има цена и всеки от нас трябва да плати цената на свободата си", каза още адвокат Николай Хаджигенов, съобщава БГНЕС.

На протеста се изказа и шоуменът Къци Вапцаров. Той заяви, че е сигурен, че доста хора няма да дойдат тук от страх, от обезверяване. "Виновни са политиците, които направиха нашия живот невъзможен към промени. Трябва да изразяваме на глас това, което не харесваме. Трябва да се научим да казваме „Не“. "Великото народно въстание" е по-добре от Великото народно мълчание по домовете. То не води до нищо", добави Вапцаров. "Искаме по-достоен и по-нормален живот", подчерта още той.

Снимка: БГНЕС

На площад „Съединение” в Пловдив имаше тържествената заря-проверка, а президентът Румен Радев произнесе слово. По пътя към площада протестиращите пяха българския химн и скандираха "Оставка".

Радев: Дейците на Съединението доказаха думите на Апостола, че трябват дела, а не думи

В центъра на София също се събраха хора за протест и контрапротест. Контрапротестиращите се обединиха под надслов „Граждански патрул „Ситняково”. Шествието тръгна от пилоните на НДК, спряха се пред Съдебната палата, където показаха подкрепата си към главния прокурор Иван Гешев, стигнаха до църквата "Света Неделя", след което отново се върнаха до НДК и си тръгнаха.

На място те попълваха анкета и подписка срещу "Отровното трио", която ще внесат в прокуратурата. В нея те настояват хората, които са инициирали агресивни действия на 2-ри септември, както и тези, които призовават към по-агресивни действия да бъдат установени и към тях да бъдат предприети съответните мерки.

„В деня на Съединението искаме да изкажем подкрепа за българската полиция, ще поискаме оставката на разединителя на нацията Радев, и ще съберем подписи за сигнал до прокуратурата срещу подбудителите към граждански войни, въстания и метежи“, казаха контрапротестиращи.

Снимка: БГНЕС

Протестиращите в София преминаха по традиционния си маршрут от площад "Независимост" до Орлов мост. Когато стигнаха до Орлов мост опънаха голям транспарант с надпис "Оставка".

Уволнили артист от държавен театър заради участието му в протестите

 

Във Варна също се проведе шествие и протест, но без блокиране на кръстовищата. Вместо скандирания "Оставка", участниците в шествието поздравяваха варненци по случай 135-тата годишнина от Съединението на България, съобщава БНТ. Протестът започна с факелно шествие и полагане на венци пред паметника на загиналите в Сръбско-българската война.

Солидарни с антиправителствените протести у нас са и българите зад граница. В Брюксел се събраха демонстранти с искане за оставка на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Към тях се присъединиха и евродепутати. Протести имаше в Брюксел, Амстердам, Лондон, Люксембург, Монреал и Чикаго.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама