Проверяват язовирите „Ястребино“, „Тича“ и „Цонево“

14:45, 06 сеп 20 / Политика 25 2111 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров днес започна проверки на място на язовирите „Ястребино“, „Тича“ и „Цонево“. Проверките са във връзка с предстоящите през следващата седмица поредица от работни срещи в изпълнение на възложената от министър-председателя Бойко Борисов задача за взимане на мерки за осигуряване на допълнителни източници на вода за населението, земеделието и енергетиката през следващата 2021 г. във връзка със засушаването.

Снимка: МОСВ

При посещението си на язовир „Ястребино“ министърът съобщи, че от него не се предвижда ползване на повече вода за други нужди, освен за питейно-битово водоснабдяване. Той посети и новия сондаж в Търговище, от който ще се ползва вода за промишлеността. „Това е стъпка в правилната посока за икономии и пестене на вода“, заяви министър Димитров. Той поясни, че досега за промишлени нужди се е използва питейна вода от язовир „Тича“. След пускането в експлоатация на новия сондаж най-големия промишлен потребител „Шишеджам“ ще има независим източник, няма да ползва питейна вода и ще икономиса около 25% от водата, ползвана досега от язовир „Тича“.

Министър Димитров припомни, че още в началото на лятото е дал указания на местните власти в експлотационните дружества в Търговище и Шумен и за търсене на алтернативни източници, но докато Търговище вече правят стъпки в тази посока, Шумен все още не са предприели действия, въпреки наличието от десетилетия около 40 изградени сондажа, повечето от тях захранвали с питейна вода Шумен преди да започне захранването му от изградения за земеделски цели язовир „Тича“.

Снимка: МОСВ

С цел осигуряване на водни количества от комплексните и значими язовири, управлявани от Министерство на околната среда и водите в следващите седмици министър Димитров ще проведе срещи с ръководствата на държавните ведомствата, отговорни за водния сектор и експлотационните дружества. Ще бъдат обсъдени решения за осигуряване на води за нуждите на всички ползватели с приоритет питейно-битово водоснабдяване, както и възможностите и разрешителните режими по отношение алтернативни собствени водоизточници.

Всички усилия на МОСВ са насочени към запазване на ресурса в язовирите и съхранение на водата в тях за следващата 2021 г. В тази връзка през изминалите месеци министър Димитров посети голяма част от язовирите, осигуряващи водни количества, както на  питейно-битово водоснабдяване, така и за земеделието, енергетиката и промишлеността. През 2020 г. бяха предприети редица мерки и ограничения на водоползвателите, които допринесоха за акумулиране на воден ресурс в язовирите за питейно-битово водоснабдяване.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама