Европол отчита бум на трафика на кокаин по море по време на пандемията

11:06, 07 сеп 20 / Свят 25 1857 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Незаконната търговия с наркотици се е засилила по време на пандемията, съобщи днес специалист от Европол, цитиран от Nova.

“Трафикът на кокаин от Южна Америка за Европа е достигнал рекордни количества", посочи Саша Струп, стратегически анализатор на търговията с наркотици в полицейската агенция на ЕС Европол.

“Коронавирусът не се е отразил на контрабандата по море”, каза Струп и определи търговията с наркотици като "разрастващ се пазар".

Макар да е трудно да се прецени колко точно дрога е била транспортирана, следователите отбелязват увеличение на количеството конфискувани наркотици.

През първото полугодие на 2020 г. в пристанище Ротердам са били иззети над 25 000 килограма кокаин - повече от два пъти откритото през същия период на миналата година.

През 2019 г. заловените 34 000 килограма кокаин бяха отчетени като рекордни.

Миналия месец нидерландската полиция откри най-голямата лаборатория за производство на кокаин в страната. В Ниевен, близо до границата с Германия са били обработвани по около 200 килограма кокаин дневно.
По информация на Европол, най-много кокаин влиза в Европа през Нидерландия, Белгия и Испания.

Европол изтъква, че напоследък криминалните банди са се пренасочили към контрабанда на дрога главно по морски маршрути, тъй като по време на пандемията въздушният транспорт почти напълно спря.

Наркотиците се укриват между други стоки като например медицинско оборудване.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама