„Олимпийски надежди“: Лиляна Георгиева, която не си представя живота без спорт

09:00, 10 сеп 20 / Спорт 25 2731 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Автор: Юлиан Тодоров

 

В рубриката „Олимпийски надежди“ TOPNOVINI.BG представя най-добрите ни млади спортисти, които вече прославят България по света и за които тепърва предстои да се говори много.

Тази седмица в рубриката „Олимпийски надежди“ ви срещаме с лекоатлетката Лиляна Георгиева от село Градина. Лиляна е на 20 години и е състезателка в дисциплината 800 м бягане и е носителка на цели 15 национални рекорда. Печелила е 33 национални състезания и 15 пъти е шампион на Балканите. През 2016 година е четвърта на европейското първенство за младежи до 18 години, а през 2017 година финишира втора в категорията девойки до 20 години.

Снимка: Facebook/Лиляна Георгиева

Пред TOPNOVINI.BG младата ни надежда разказа за първите си стъпки в спорта, успехите, трудностите и целите за бъдещето.

Лиляна започва спортния си път благодарение на г-н Атанас Барев, който забелязва таланта ѝ при един от кратките кросове в града под тепетата. „ Г-н Барев е човекът, който ми показа красивия път към спорта“, споделя лекоатлетката.

Програмата на Лиляна е изключително натоварена. Денят за нея започва в 7:30 часа със закуска, а веднага след това се отправя към залата или стадиона. Около 12:00 часа прави почивка, която е придружена с обеден сън, а след това следва втора тренировка. Споделя, че обича да слуша музика и да прекарва време с най-добрата си приятелка, с която понякога успяват да си отделят „женско“ време.

Снимка: Facebook/Лиляна Георгиева

„Не мога да си представя живота ми без спорт. Спортът ме е избрал“, категорична е тя.

За най-труден момент в кариерата си определя Младежкия Олимпийски фестивал в Грузия през 2015, когато въпреки блестящото представяне и поставения рекорд, успехът и щастието, Лиляна разбира, че баща ѝ е починал. „Тогава всичко се срина. Мислех дори да се откажа от спорта“, спомня си младата ни надежда.

Споделя, че спортът ѝ дава сила и хъс да се бори и да се справя с всички предизвикателства. Категорична е, че спортът ѝ позволява да се сблъсква с неща, които никъде другаде не би могла да види. „Спортът ми даде шанс да променя живота си, както и възможността да се срещна с най-добрия и страхотен човек Недялко Боруков, който е и сегашният ми треньор“, споделя тя.

Снимка: Facebook/Лиляна Георгиева

Според нея, за да се превърне един човек в шампион, той трябва да има шампионско сърце, както и да е готов да отдаде целия си живот на спорта. „Да си шампион струва много. Отнема ти се възможността за личен живот, както и време за близки и приятели. Според мен в някои моменти е страшно трудно да отделиш и минута за най-близките си хора. Това е пътят на шампиона. Сигурна съм, че който те обича и знае какви цели си си поставил, ще те разбере и подкрепи“, категорична е Лиляна.

Пожелава си да бъде здрава, за да може да покаже на какво е способна.

„Не зная какво ме очаква след десет години, но се надявам все още да ме виждате като бегачка на 800м“, казва за финал младата ни надежда.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама