Лозан Панов пред "Шпигел": България е „пленена“ държава

14:08, 08 сеп 20 25 2153 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов повдигна тежки обвинения срещу правителството и Европейския съюз в интервю за списание "Шпигел". 

11 членове на стария ВСС искат оставката на Лозан Панов

"В нашата страна има олигархично сливане на законодателната, изпълнителната и съдебната власт. Например собственикът на медийна империя Делян Пеевски неофициално, но фактически е съпремиер. Ключови институции и власти се намират под негово влияние. Подобно нещо подкопава трите крайъгълни камъка на реалната демокрация - независими съдилища, свободни медии и силна опозиция. Ето защо много граждани имат чувството, че живеят в „пленена“ държава. В една нормална държава аз като съдия би трябвало да стоя извън политиката. Но в нашия случай дори и аз трябва да го кажа: Да, България е „пленена“ държава. Това е нещо, което европейската политика не иска да признае. В Европа се говори много за Унгария и Полша, но за съжаление не и за България", казва Панов, попитан дали смята, че България е дълбоко корумпирана и „пленена“ държава, както я описва протестното движение.

Ден 61 на протести: Кадри от полицейското насилие на 2 септември

Попитан и съдебната система ли е „пленена“ и корумпирана, Панов отговаря: "Най-малко една съществена част от нея. Разбира се, има независими съдии, но тук става въпрос и за структурен проблем. Висшият съдебен съвет, самоуправляващият се орган на българската съдебна система, който решава всички процеси в съдебния апарат, включително назначения, дисциплинарни производства и освобождаване от длъжност, се състои предимно от политически назначени и контролирани членове. Следователно може да се каже, че най-важните части на българската съдебна система се намират под политическо влияние и могат да бъдат корумпирани. Всички съдебни реформи през последните няколко години бяха само симулация на реформи".

Панов дава и пример за корупция в съдебната система. "Например Даниела Дончева. Тя е председател на Апелативен съд - София. Преди три години тя иззе от свой колега дело, в което ролята ѝ беше съмнителна и в което ставаше въпрос за сума от 51 милиона евро. Тогава разпоредих проверка, която, подобно на извършена по-късно ревизия от страна на Висшия съдебен съвет разкри, че Дончева е нарушила процесуалните правила. Това обаче нямаше последици за съдията".

ВМРО и ВОЛЯ все пак подкрепиха ГЕРБ, внесоха проекта за нова конституция

Относно предложените промени в проекта на нова конституция, която предвижда и реформи в съдебната система, председателят на ВКС споделя, че у нас все още функционира старият съветски модел на прокуратурата. "Главният прокурор не носи отговорност и може да промени или да спре всяко разследване на прокурорите, които са под негово ръководство. Борисов не иска да промени нищо по този въпрос. Напротив. Реакцията му е свързана с предоставяне на още повече правомощия. А това е опасно", категоричен е Панов.

Попитан как оценява напредъка, който от Брюксел констатирал в областта на върховенството на закона, Лозан Панов отговаря: Може да направите сравнение с болен от рак, чиито жизненоважни органи са засегнати, но всеки път, когато отиде на лекар, му се казва, че е здрав и даже получава бонбони в добавка. Бонбоните в ЕС са многото милиарди евро безвъзмездни средства. Те допринасят за това туморът в България да продължи да се увеличава. Затова хората излязоха сега по улиците. Те искат да победят рака".

"Наша е отговорността да променим страната. Но аз имам една голяма молба. Не си затваряй очите, Европа, и не мълчи за ситуацията в нашата страна", казва още Панов.

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Анонимен 08:19, 01 окт 20

ДА , БЪЛГАРИЯ Е НЕ САМО ПЛЕНЕНА ДЪРЖАВА , БЪЛГАРИЯ Е ПЛАТЕНА ДЪРЖАВА !

2 Анонимен 08:24, 01 окт 20

ДО СЕГА И ЕВРОПА ДЕЙСТВАШЕ ПО СЪЩИЯ НАЧИ, КАТО БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЪДНА СИСТЕМА - ПРЕПРАЩАШЕ ПРОБЛЕМА (ЖАЛБАТА) ЗА РАЗРЕШАВАНЕ НА ТОЗИ, ОТ КОГОТО СЕ ЖАЛВАШ !

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама