Теодор Ушев започва снимки на игрален филм в България

09:55, 09 сеп 20 / Култура 25 2030 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Снимките на първия си пълнометражен игрален филм в България започва през септември световноизвестният режисьор на анимационни филми Теодор Ушев. Лентата е с работно заглавие „φ1.618“ и е екранизация, базирана на романа „Пумпал“ на Владислав Тодоров, съобщиха от екипа на Ушев.

Фантастична, сюрреалистична приказка, филмът прави заявка за новаторство в българското кино като първата антиутопия, снимана у нас. Като жанр в литературата и киното, антиутопията често описва въображаемо място или общество, където настоящи обществени тенденции се превръщат в отблъскващи крайности, какъвто е и сюжета на „φ1.618“.


Снимка: Личен архив

Историята разказва за нова нация от вечни, биологически съвършени хора – био-титаните, които се готвят да напуснат Земята завинаги, подготвяйки за мисията кораба Пумпал. В тази утопична реалност, главните герои Гаргара и Криптон ще се опитат да преборят предизвестената развръзка и да обърнат историята. Ще преминат през различни приключения в постоянна надпревара с времето и във вечната битка между любовта и злото, човешкото и безскрупулността.

Двете водещи роли са поверени на актьора Деян Донков /“Стъпки в пясъка“, „Ако някой те обича“, „Аз съм ти“, „Каръци“ и др./, който ще играе завръщащия се към човешки образ Криптон, и младата актриса Мартина Апостолова /с международно признание за ролята си във филма „Ирина“ и наградата „Европейска изгряваща звезда“ на Берлинале 2020/, която ще се превъплъти в неговия водач към истината - мъдрата и смела Гаргара.


Снимка: Личен архив

Зад камерата застава един от най-талантливите български оператори – Емил Христов, работил за десетки документални и игрални филми. Дизайнер на продукцията е Сабина Христова, а костюмите са дело на Велика Прахова. Сценарист на филма е авторът на романа „Пумпал“ Владислав Тодоров, който е и продуцент, заедно с Орлин Руевски.

„φ 1.618“ ще бъде сниман в рамките на месец на различни локации в страната, като знакови сцени ще бъдат заснети около Бургас и Костенец.

Филмът е ново предизвикателство за Ушев, познат в света на киното като един от най-добрите съвременни режисьори на анимация. Това е вторият му игрален филм, след късометражния „Кристин, която маха от влака“, част от омнибуса „8.19“, но лентата ще бъде първият му пълнометражен режисьорски проект у нас. Очаква се да излезе на екран през 2022 г. Екранизацията ще бъде копродукция между България, Канада и Франция с финансовата подкрепа на Националния филмов център и Община Бургас.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама