Пожар унищожи най-големия бежански лагер на остров Лесбос

10:14, 09 сеп 20 / Свят 25 1464 Шрифт:
Любомира Николова Редактор: Любомира Николова

Изгоря бежанският лагер „Мория" на остров Лесбос. Хиляди мигранти, настанени в него, останаха без жилища. Сред тях има и заразени с коронавирус, които бяха под карантина. 

Над 12 000 мигранти и бежанци се спасиха от пожара в бежанския лагер. Част от тях са в горска местност, други са по паркове на град Митилини. В момента полицията още не е установила местонахождението на 35 мигранти, заразени с коронавирус, които са под карантина. Властите се страхуват от бързо разпространение на вируса на острова.

Пожарът е избухнал едновременно на няколко места в лагера, което предполага умишлен палеж, според огнеборците. Полицията започна разследване. Поради силния вятър се разпалват нови огнища в лагера, а мигранти се опитаха да попречат на пожарникарите при гасенето.

От няколко дни поради регистрирани случаи на носители на вируса, лагерът бе под пълна карантина, като настанените мигранти нямаха право да напускат района.

Полицията се опитва да събере мигрантите, напуснали изгорелия лагер. Много от тях се крият в горите на острова,за да не бъдат поставени под карантина. Кордон от полицаи спира достъпа до населени места на острова. На място са специалните части за борба с безредиците.

Говорителят на правителството Стелиос Пецас заяви след заседание при премиера Кириакос Мицотакис, че трима министри пътуват към острова, предава БНР.

Очаква се до час да бъде обявено извънредно положение на Лесбос. Под забрана е напускането на острова от мигранти и бежанци.

За провокация и умишлен палеж говорят огнеборците, които продължават борбата с пожара на най-големия бежански лагер на остров Лесбос.

Кметът на острова, както и областният управител призоваха за охрана на населените места, за да не се разпространи заразата от Covid -19 сред жителите.

Предполага се,че пожарът е организиран от поставените под карантина мигранти,които протестираха срещу ограниченията на здравните власти.

Заместник- председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас изрази готовност за оказване на помощ на гръцките власти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама