Почетоха паметта на загиналите воини на връх Каймак-Чалан

15:00, 09 сеп 20 25 1813 Шрифт:
Любомира Николова Автор: Любомира Николова

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева участва във военно-църковния ритуал на емблематичния исторически връх Каймакъ-Чаланъ, където почетоха паметта на загиналите български воини през Първата световна война при драматичните сражения през септември-октомври 1916 г.

В словото си председателят на парламента Цвета Караянчева отбеляза, че Каймак-Чалан е един от темелите на българската национална памет, бойна слава и войнска чест. По думите й това е епична битка, равнима само с Шипка, чийто тътен и днес отеква в лабиринта на колективното ни подсъзнание и като оголен нерв пулсира в бъдното. 

Цвета Караянчева посочи, че над 6 000 български войници и офицери се качват на Каймак-Чалан през август 1916-та, а през октомври от върха слизат по-малко от 800. Останалите са убити, осакатени, ранени или премръзнали, а когато сръбските части стигнали върха, намерили окопите и скалните процепите пълни с трупове и ги нарекли „Дупките на ужасите“, отбеляза тя. 

Снимки: Народно събрание

"Върху картите от края на 19-ти и началото на 20-ти век първенецът на Нидже планина е висок 2525 - 2532 м., а в съвременните карти е само 2521 м", подчерта Цвета Караянчева и допълни, че разликата се дължи на продължителния обстрел на сръбската и френската артилерия с оръдейни гранати.

„Дълбок поклон пред паметта и святата история на България, история, обречена да се твори на върхове“, каза председателят на парламента цитирайки авторът на книгата "Каймакъ-Чаланъ" Красимир Узунов, президент на първата частна информационна агенция в България и Радиоверига "Фокус", Красимир Узунов патриот и родолюбец, който за съжаление вече не е между живите (бел. ред. благодарение на него обществото ни научи за случилото се по време на Първата световна война през септември-октомври 1916г. С изследванията и творбите си той допринесе за българската история и национално самосъзнание).

„Днес трябва да сме обединени, а не разединени. В името на свободата, единението и независимостта на България наш дълг е да се прекланяме и помним героите, които пренебрегнаха синовния, бащиния и съпружеския си дълг“, заяви председателят на Комисията по отбрана ген. Константин Попов.

На историческия връх на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева беше връчен юбилеен медал „100 години Първа световна война“ от министъра на отбраната Красимир Каракачанов.

Снимки: Народно събрание

Отслужена беше заупокойна панихида за загиналите от Ставрофорен свещеноиконом Добромир Кирилов Костов – ректор на Пловдивската духовна семинария „Св. св. Кирил и Методий“. Припомняме, че първата заупокойна молитва беше отслужена на 20 септември 2016 г., по повод 100-годишнината от боевете на върха по инициатива на Красимир Узунов.

На церемонията присъстваха председателят на Комисията по отбрана ген. Константин Попов, командирът на Съвместното командване на специалните операции генерал-майор Явор Матеев, народният представител Жельо Бойчев, кметът и жители на Садово, генералният консул на България в Солун Владимир Писанчев.  

С полагане на венци и цветя те почетоха загиналите на връх Каймак-Чалан участници в боевете през септември – октомври 1916 г.

Снимки: Народно събрание

 

С едноминутно мълчание е почетена паметта на Красимир Узунов на връх Каймак-Чалан, написа във Фейсбук страницата си Цвета Караянчева.

"Поручикът! Човекът, който върна на България спомените за славната битка на Каймак-Чалан и за героизма на българските войни с едноименната си книга. Ще помня думите ма Краси, че армията и българските бойци винаги са били готови да дадат живота си за Родината и наш дълг е да пазим от забвение спомена за техния героизъм! Поклон пред паметта на героите и на Краси Узунов!"

 

По документи от 1916 година правилното изписване на върха е Каймакъ-Чаланъ.Това може да бъде открито и в книгата посветена на боевете.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама