50-метров трибагреник пред Министерски съвет

12:47, 10 сеп 20 25 3257 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Втори протест под надслов Велико народно въстание в Триъгълника на властта. След демонстрацията на 2 септември, полицията взе по-сериозни мерки. 

Исканията на протестиращите не се променят вече 64 дни - оставки на кабинета "Борисов 3" и главния прокурор; предсрочни избори, машинно гласуване и промени в Конституцията. 

Партийният дом е обграден от униформени. Служителите на реда са наредени през метър пред сградата. Входът за депутати е пазен от жандармерия. На 2 септември именно там се стигна до сблъсъци между полиция и протестиращите, които искаха да влязат докато депутатите заседаваха за първи път в новия политически сезон. 

Протестиращите блокираха Триъгълника на властта. От Партийния дом те се придвижиха до Министерски съвет. Под прозорците на правителството демонстрантите скандираха "оставка". Спряно е движението по бул. "Цар Освободител" пред БНБ, а вече и по бул. "Дондуков". На жълтите павета протестиращите опънаха 50-метрово българско знаме. Трибагреникът бе осветен от архимандрит Дионисий. 

От „БОЕЦ“ са внесли документ в Народното събрание, изпратен и до ЕК. В него изискват незабавна реакция от европейските институции в подкрепа на гражданите в битката им срещу мафията. От гражданското движение обявиха, че им предстоят срещи с представители на посолства у нас, както и посещение в Брюксел.

След демонстрацията на 2 септември, полицията е взела по-сериозни мерки. Увеличени са КПП-тата в района и униформени претърстват за забранени предмети. По информация на СДВР 6 лица са задържани, двама от тях са обявени за издирване, но са се явили на КПП-тата, а трима са задържани за носене на забранени предмети и са отведени в районните управления.

По-рано днес полицаи претърсиха усилено района около Народното събрание, където се събраха протестиращи, за да проверят за забранени предмети. Намерени бяха стъклени бутилки, павета, ножове, спрейове, чували с камъни."Част от тях са обезпокояващи. Намерихме доста камъни, ступани на купчини. Не отправям никакви обвинения. Тук намерихме и предмети, които може да са останали от вечерта и е нормално да ги има в парка. Отстранено е всичко. Притеснителното е, че в един храст старателно бе скрита туба с цветна течност. Също и 9 половин литрови пластмасови шишета с някаква течност", обясни зам.-шефът на охранителна полиция Тони Тодоров.

Преглеждат се охранителните камери в района, за да се проверят лицата оставили забранените предмети.

Снимки: Юлиан Тодоров

 

Ден 63 на антиправителствени протести: загрявка за второто Велико народно въстание

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама