Омбудсманът: Над 70 000 деца може да нямат достъп до образование, ако се премине към онлайн обучение

08:31, 10 сеп 20 25 1550 Шрифт:
Любомира Николова Редактор: Любомира Николова

Над 70 000 деца може да нямат достъп до образование, ако се премине към онлайн обучение. Това заяви омбудсманът Диана Ковачева в сутрешния блок на БНТ.

Тя увери, че е поставила въпросите получени от граждани, които е отправила към министъра на образованието и настойчиво очаква от него отговорите. Основните въпроси са свързани с организацията на учебния процес; с опазване здравето на учениците, но и на учителите; и не на последно място с дигиталното изключване.

Три варианта за новата учебна година предложи МОН

"Ще имат ли всички деца достъп до дигитално образование, до таблети и устройства. Тревожни са тези данни, защото има семейства с деца, в които родителите са безработни. Ако имате две деца, трябва да осигурите две или повече устройства. Представете си, че и родителят остане да работи от вкъщи", коментира омбудсманът.

"Опитът показва, че феноменът на дигиталната бедност и дигитално изключване е факт", заяви тя. И трябва да бъдат търсени начини да се преодолява това. Факт е, че е въпрос на пари, но все пак правото на образование е основно право.

"Все още няма публичен анализ на това, което се случи миналата година, т.е. какви са дефицитите на електронното обучение. Оценките са положителни, защото това спаси учебната година, но въпросът е дали всички деца успяха да се включат", посочи омбудсманът.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама