Големите кавички на седмицата (07-11 септември)

09:00, 12 сеп 20 / Големите кавички 25 4917 Шрифт:
Любомира Николова Автор: Любомира Николова

Казаното отлита, написаното остава. Екипът на ТОПНОВИНИ подбра най-интересните, колоритни и запомнящи се цитати от изминалата седмица.

Големите кавички на седмицата (31 август - 4 септември)

"В нашата страна има олигархично сливане на законодателната, изпълнителната и съдебната власт. Например собственикът на медийна империя Делян Пеевски неофициално, но фактически е съпремиер. Ключови институции и власти се намират под негово влияние. Подобно нещо подкопава трите крайъгълни камъка на реалната демокрация - независими съдилищасвободни медии и силна опозиция. Това заяви председателят на Върховния касационен съд (ВКС) в интервю за немското списание "Шпигел" относно неспирните протести в България вече повече от два месеца.

Панов повдигна тежки обвинения срещу правителството и Европейския съюз и изрази подкрепата си към протестиращите.

"Много граждани имат чувството, че живеят в „пленена“ държава. В една нормална държава аз като съдия би трябвало да стоя извън политиката. Но в нашия случай дори и аз трябва да го кажа: Да, България е „пленена“ държава. Това е нещо, което европейската политика не иска да признае. В Европа се говори много за Унгария и Полша, но за съжаление не и за България", каза още Панов.

 

ЦИК трябва да свърши работата с логистиката. Има изключително много изказвания, че едва ли не управляващите ще правят изборите, ще събират протоколи и бюлетини, заражда се съмнение в изборния процес. За да бъдем максимално изчистени от тези съмнения, нека ЦИК да го направят. Това заяви председателят на парламента Цвета Караянчева по повод последните промени в Изборния кодекс, които прехвърлят отговорността за машинния вот на ЦИК. Измененията бяха повод за оставката на председателя на комисията Стефка Стоева.

Попитана защо се ремонтира Изборният кодекс въпреки препоръките на Венецианската комисия това да не се прави преди избори тя обясни:„Пандемията от Covid-19 беше едно от обстоятелствата, което ни накара "да пипнем" Изборния кодекс, за да вкараме хартиената бюлетина“.

Караянчева каза още, че ГЕРБ се готвят за редовни, а не за предсрочни избори. 

„Свидетели сме за пореден път как политическото говорене се разминава от реалните действия. И ДПС, и ГЕРБ, чрез своите говорители, се опитват да се разграничат едни други, но в изминалите повече 3 години в живота на това Народно събрание сме свидетели как в ключови моменти и за важни закони те си подават ръка“. Това каза депутатът от „БСП за България“ Стоян Мирчев по повод  днешното пленарно заседание, чието начало беше под въпрос заради липса на кворум.

Въпреки че опозиционните партии заявиха, че няма да се регистрират в зала, защото осигуряването на кворум е задължение на управляващото мнозинство, депутатите от ДПС в последния момент осигуриха необходимия брой регистрации, за да започне работа законодателният орган. Според левицата именно с това си действие от Движението за права и свободи са показали пълна подкрепа за управлението на ГЕРБ. ГЕРБ и ДПС превърнаха политическата реалност в България в един пазар, който спокойно можем да наречем родния „Капалъ чарши“.

Днес българските граждани за пореден път разбраха, че единствената истинска опозиция в това Народно събрание се нарича БСП. ДПС винаги са били част от управлението. Това можем да го видим и в бюджета, където са силно подкрепени техните общини. Те го правят задкулисно, не го правят под официалната шапка на една истинска коалиция“, смята Мирчев.

Според него „Обединени патриоти“ са просто „листът, зад който се крие целият процес“, в който реално управляват ДПС и ГЕРБ. „Цялото това задкулисие и безпринципност вече дават отражение в редиците на управляващите“, коментира депутатът от левицата, давайки за пример бившият кмет на Благоевград Димитър Камбитов, който вчера обяви, че напуска партия ГЕРБ.

Телевизионният водещ и лидер на „Има такъв народ“ Слави Трифонов коментира предстоящия дебат в ЕП за върховенството на закона в България, на който утре са поканени премиерът Бойко Борисов и главният прокурор Иван Гешев. Той припомни, че те бяха призовани и преди 12 дни, обаче не отидоха.

А после от прокуратурата излъгаха, че те били организирали срещата. А от ГЕРБ пък излъгаха, че българското правителство било получило подкрепа. И сега, уважаеми сънародници, става много интересно. Борисов и Гешев ще отидат ли утре или пак ще изпратят някакви „калинки“? Защото в крайна сметка България е пълноправен член на Европейския съюз и има правила, европейски разпоредби и договори, и България не може да бъде ограден двор, собственост на Борисов и Гешев. И ако тук Борисов и Гешев правят каквото си искат, дали могат да правят каквото си искат на ниво Европейски съюз? Ех, колко интересни въпроси, които ще получат своите отговори още утре. И тук искам да направя един извод: добре че влязохме в Европейския съюз, че да има още една инстанция, на която да се надяваме да подпомогне законността и справедливостта в нашата Родина. А дали е само надежда - ще разберем много скоро“, посочи Трифонов.

"Днешният ден на национален протест трябва да приключи с оставката на премиера Бойко Борисов. Това заяви Ренета Инджова, първият служебен министър-председател на България (1994-1995 г).

Борисов трябва да подаде оставка. Откакто вчера той заяви, че мафиотите, хазартаджиите са на улицата време е да дойде да се срещне с нас, защото той обича да се среща именно с такива хора“, каза Инджова.

Ние сами ще трябва да се освободим от Борисов без ЕС. Важното е, че всички медии по света показаха лицето на този мафиот“, подчерта първият български служебен премиер и отново повтори: „Щом мафиотите са на улицата да дойде и да се срещне с тях. Той много обича да си общува с тях“.

„Няма да се произнасям по последващите действия, защото докато Борисов е на власт най-важното е живот без Борисов“, категорична е Инджова. 

 

Евродепутатът Андрей Слабаков се занимава със Зелената сделка в ЕП, но е скептичен към нея. „Смятам, че ЕК трябва да има конкретни предложения, които да се дадат на държавите – но не да им бъдат налагани, а те да могат да избират по желание. Не съм против Зелената сделка, аз много харесвам природата. Но все пак трябва да има мирно съвместно съществуване между природата и хората. Ние сме изключително зависими от природата и в наш интерес е да я опазваме, но не можем да оставим милион хора на улицата да умрат от глад. Защото ако Зелената сделка бъде приета по начина, по който я предлагаме, това ще бъде катастрофа“, заяви той.

Слабаков коментира и екологията. „Догодина юни-юли пак ще имаме проблеми, защото работя с асоциацията на полимерите – т.нар. пластмасаджии, защото тогава ще трябва да отпаднат всичките неща за еднократна употреба и да се заменят с чинии, чаши и вилици от нишесте. Което означава преработка на целите линии и закупуването от страна на държавата на т.нар. компостери, за да може да се разграждат за няколко месеца. Иначе се разграждат за няколко години. Скоро ще се заринем с чинии и чаши от нишесте. В този сектор в България работят около 150 000 души. А част от фирмите ще фалират, защото трябва да купят оборудване, а няма от къде да го вземат“, подчерта евродепутатът.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама