Общинско дружество в Благоевград е раздало над 220 хил. лева бонуси

10:07, 10 сеп 20 25 1878 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Антикорупционният фонд“ подаде сигнал до Агенцията за държавна финансова инспекция заради съмнения за злоупотреби с публични средства и конфликт на интереси в общинско дружество „Благоевград инвест 2016“ ЕООД.

Според фонда компанията е раздала хонорари в размер на десетки хиляди левове на служители от екипа на бившия кмет на Благоевград Атанас Камбитов. Освен допълнителните плащания по граждански договори и разходи от десетки хиляди за скъпа електронна техника, от АКФ са установили и съмнения за сериозни нарушения на Закона за обществените поръчки от страна на общинското дружество.

Разследването на фондацията стъпва на анализ на медийни публикации с данни от проверка на дейността на „Благоевград инвест 2016“, възложена от Румен Томов, сегашният кмет на града. Според изготвения доклад след приключване за периода 2016 - 2017 г. членове на екипа на Камбитов и служители, заемащи отговорни длъжности в общината, са получили допълнителни възнаграждения в размер на 221 хил. лева.

Възнагражденията са за различни видове услуги за изпълнение на Национална програма за енергийна ефективност. Годишните отчети на дружеството обаче не съдържат данни за сключени договори с фирми по програмата.

Има данни за необосновани разходи за луксозни електронни устройства. На бившия зам.-кмет Христина Шопова за две години са предоставени мобилни телефони и таблети за над 16 300 лв. Сумата надхвърля 20 000 лв., ако се прибавят и устройствата, предоставени на директора на Дирекция „Правно–нормативно обслужване и обществени поръчки” Антония Методиева. 

Бивщият кмет Камбитов описа казуса като: "Поредният кьорфишек от т.нар. "Антикорупционен фонд"". "Това е може би 10-ти сигнал, подаден от тези щедро платени ”антикорупционери”, гръмко огласен, както предишните, но гузно мълчейки за резултатите по проверките на тези сигнали", коментира той във Facebook.

"АКФ стъпва на факти на т. нар. журналистическо разследване на "Благоевград Нюзуик", със собственик Мариета Димитрова, активен участник в цялата негативна кампания срещу Община Благоевград по мое време, и активен поддръжник и участник в екипа на сегашния кмет. Разбира се, щедро спонсорирана за това с 164 000 лева", заяви Камбитов. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама