Потушиха пожара на пристанището в Бейрут

19:59, 10 сеп 20 / Свят 25 1757 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Пожарът в морското пристанище на ливанската столица е потушен. Военни хеликоптери продължават да обхождат мястото на инцидента, съобщава MTV, цитирани от БГНЕС.

Все още не е установена причината за пожара.

По предварителна информация от ливанските военни се е запалил склад за гуми, който може да съдържа и бидони с масло.

Според очевидци обаче димът се издигал от частта на пристанището, където е бил разположен епицентърът на експлозията, унищожила по-голямата част от града в началото на август.

Потребителите на Twitter публикуват снимки и видеоклипове и насърчават гражданите да отворят прозорци и да се отдалечат от тях.

На 4 август в резултат на две експлозии, които последваха една след друга, в Бейрут бяха убити около 190 души, 6 000 бяха ранени. Взривната вълна унищожи напълно по-голямата част от пристанището и околните квартали. Трагедията беше причинена от голяма пратка амониев нитрат, която е била складирана в пристанището, без да се спазват мерките за сигурност.

Пристанището е жизненоважно съоръжение за ливанската икономика, изградено главно върху вноса. Благосъстоянието на повечето ливанци се влошава от година на година. В допълнение към вътрешните проблеми, икономиката на страната през последните години е изправена пред сериозни удари отвън - приток на сирийски бежанци и пандемия на коронавирус.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама