Ню Йорк почита жертвите на атентатите от 11 септември

08:49, 11 сеп 20 / Свят 25 1615 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

С нарастващата престъпност, затворените магазини, празните апартаменти, които стават все повече, като бездомниците по тротоарите, Ню Йорк ще отбележи 19-та годишнина от нападенията на 11 септември 2001 г. - в разгара на пандемията от коронавируса и ожесточената битка за новия стопанин на Белия дом.

Градът ще проведе своята годишна церемония в памет на близо 3000 души, загинали в най-кървавата терористична атака в историята на САЩ, прекъсната от минута мълчание в точните моменти, когато джихадистите на „Ал-Кайда” разбиха два отвлечени самолета в кулите на Световния търговски център.

Музеят на жертвите на атаките ще бъде отворен за първи път, откакто новият коронавирус нахлу в града през март. Почти две десетилетия след нападенията, 11 септември остава синоним на героизма и устойчивостта на Ню Йорк и гражданите му, пише АФП, цитирана от БГНЕС.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кметът на Манхатън Гейл Брюър призна, че островът, известен със своята шумотевица и енергия, сега е изправен пред редица проблемиНякои от тях произтичат директно от пандемията на коронавируса: почти всички служители в офиси – т. нар. „бели якички” - банкери, търговци и служители в застраховането, работят от домовете си от март насам. Това изпразни бизнес центровете на Манхатън, оставяйки хиляди малки магазини и ресторанти без клиенти.

Ако повече от 60 милиона туристи, които посещават Ню Йорк всяка година, тази година ги няма, то логично е и жителите на Ню Йорк да бягат от града с хиляди. Най-малко 35 000 души са се изселили от Манхатън, съдейки по исканията за гласуване по пощата за президентските избори през ноември, каза Брюър. Много фирми вече са затворени: между 2017 и 2020 г. броят на свободните търговски площи се е удвоил почти със 78% каза тя.

Бездомните хора вече са много по-видими заради затварянето на множество приюти по здравословни причини и прехвърлянето на почти 13 000 техни клиенти в празните хостели и малки хотели в Манхатън.

Увеличението на убийствата и стрелбите – съответно с 47% и 166% през август 2020 в сравнение с предходната година - е един от най-поразителните аспекти на кризата, засегнала града.

Въпреки че градът показва признаци на съживяване - които включват музеи, отворени от края на август, и ресторанти, които посрещат вечер клиенти и на закрито през септември - пълното му възстановяване може да отнеме до три години, каза Брюър, позовавайки се на прогнозите на брокерите.

Роденият в Ню Йорк Тръмп, който се прочу с бизнеса си с недвижими имоти тук, настоява, че нарастването на престъпността в бастиона на Демократическата партия се дължи на некомпетентността на лидерите му. Преди дни той за пореден път обвини кмета и губернатора, че "унищожават" града. Властите в Ню Йорк на свой ред оспориха отказа на Тръмп да освободи милиарди от спешните федерални фондове, за да помогне на града през най-тежката криза в новата му история – по страшна и от събитията от 11 септември 2001.

Тръмп: Кризата с коронавируса е по-лоша от Пърл Харбър и атентатите на 11 септември

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама